MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 6 Soils with Answer

Mod Education are Provided for MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 6 Soils with Answer and Video

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 6 Soils with Answer
MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 6 Soils with Answer

Multiple choice questions of geography class 11 chapter 6, Class 11 geography mcq questions pdf, class 11 geography chapter 6 soils notes, class 11 mcq questions answers

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 6 Soils with Answer

Question 1.
Which soil is most widespread over Peninsular India?
(a) Black Soil
(b) Alluvial Soil
(c) Red Soil
(d) Silt Soil

Answer: (c) Red Soil


Question 2.
Ravines are widespread in the
(a) Kashmir valley
(b) Chambal basin
(c) Gangetic plains
(d) Western Ghats

Answer: (b) Chambal basin


Question 3.
What is the function of clay in soils?
(a) Absorb soils
(b) Nourish Plants
(c) Provide moisture
(d) None of the above

Answer: (a) Absorb soils


Question 4.
Which is the most widespread soil in India?
(a) Black Soil
(b) Alluvial Soil
(c) Forest Soil
(d) Silt Soil

Answer: (b) Alluvial Soil


Question 5.
Which of the following states have very little alluvial soil area?
(a) Uttar Pradesh
(b) Uttaranchal
(c) Arunachal Pradesh
(d) Madhya Pradesh

Answer: (c) Arunachal Pradesh


Question 6.
Khadar soils are found in:
(a) In flood plains
(b) In piedmont plains
(c) In the foothills
(d) Over plateaus

Answer: (a) In flood plains


Question 7.
Which of the following soils contain a large proportion of sodium, potassium, and magnesium?
(a) Forest soil
(b) Usara soil
(c) Yellow soil
(d) Laterite soil

Answer: (b) Usara soil


Question 8.
Cultivation should never be done on the slope gradient of
(a) 5 – 7 percent
(b) 8 – 10 percent
(c) 15 – 25 percent
(d) 10 – 12 percent

Answer: (c) 15 – 25 percent


Question 9.
Name the crop for which black soil is best suited.
(a) Cotton
(b) Wheat
(c) Red Soil
(d) Maize

Answer: (a) Cotton


Question 10.
In arid and semi-arid areas, lands unsuitable for cultivation should be converted into
(a) Fallow lands
(b) Wastelands
(c) Pastures
(d) Residential areas

Answer: (c) Pastures


Question 11.
The state has very little alluvial soil area is
(a) Uttar Pradesh
(b) Uttaranchal
(c) Arunachal Pradesh
(d) Gujarat

Answer: (c) Arunachal Pradesh


Question 12.
Black soils are best for growing
(a) Wheat
(b) Rice
(c) Cotton
(d) Tea

Answer: (c) Cotton

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now