MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 13 Water (Oceans) with Answer

Mod Education are Provided for MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 13 Water (Oceans) with Answer and Video

MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 13 Water (Oceans) with Answer
MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 13 Water (Oceans) with Answer

MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 13 Water (Oceans) with Answer

Question 1.
Name the saline layer of ocean waters which was identified on the basis of temp erature:
(a) thermocline
(b) holocline
(c) layer of warm water
(d) none of these

Answer: (b) holocline.


Question 2.
The average time that an element remains dissolved in the ocean before removal is known as
(a) residence time
(b) critical time
(c) mean time
(d) none of these

Answer: (a) residence time.


Question 3.
What is the average salinity of the ocean water?
(a) 35 per thousand
(b) 350 per thousand
(c) 3.5 per thousand
(d) 3 per thousand

Answer: (a) 35 per thousand.


Question 4.
Name the mid-oceanic ridge in the North Atlantic Ocean,
(a) Walvis
(b) Dolphin ridge
(c) Challenger
(d) none of these

Answer: (b) Dolphin ridge.


Question 5.
Name the mid-oceanic ridge in the South Atlantic Ocean.
(a) Challenger ridge
(b) Dolphin ridge
(c) Walvis
(d) Chille

Answer: (a) Challenger ridge.


Question 6.
Name the ocean which resembles the shape of ‘S’:
(a) Pacific
(b) Antarctic
(c) Atlantic
(d) Arabian

Answer: (c) Atlantic


Question 7.
What is the average annual temperature of all the oceans?
(a) 17.2°C
(b) 1.72°C
(c) 17.5°C
(d) 17.0°C

Answer: (a) 1 7.2°C.


Question 8.
Name the largest ocean in the world.
(a) Indian
(b) Pacific
(c) Atlantic
(d) none of these

Answer: (b) Pacific.


Question 9.
Which is the deepest ocean of the world?
(a) Pacific
(b) Indian
(c) Atlantic
(d) Antarctic

Answer: (a) Pacific.


Question 10.
Which is the deepest part of all the oceans?
(a) Mariana Trench
(b) Bonin Trench
(c) Sunda Trench
(d) Tonga Trench

Answer: (a) Mariana Trench.


Question 11.
Name the deepest part of the Indian ocean.
(a) Mariana Trench
(b) Sunda Trench
(c) Tonga Trench
(d) none of these

Answer: (b) Sunda Trench.


Question 12.
The feature of continental margins of the oceans compared with deep gullies on the land surface is
(a) Submarine Canyon
(b) South western Pacific
(c) South China
(d) none of these

Answer: (a) Submarine Canyon.


Question 13.
How much part of the earth is covered by Pacific Ocean?
(a) 1/2 part
(b) 1/4 part
(0) 1/3 part
(d) 2/3 part

Answer: (c) 1/3 part.


Question 14.
How much percentage of ocean floor is covered by the continental shelf?
(a) 7.6%
(b) 76%
(c) 76.0%
(d) 1.76%

Answer: (a) 7.6%.


Question 15.
How much part of the earth is covered by water?
(a) 76%
(b) 71%
(c) 7.1%
(d) 81%

Answer: (b) 71%.


Question 16.
Which is the main bank of the world?
(a) Doggar bank
(b) The Grand bank
(c) both of these
(d) none of these

Answer: (c) both of these.


Question 17.
How much is the depth of Mariana trench?
(a) 4000 m.
(b) 11033 m.
(c) 7800 m.
(d) 3640 m.

Answer: (b) 11033 m.


Question 18.
Which is the important property of ocean water?
(a) temperature
(b) salinity
(c) both of these
(d) none of these

Answer: (c) both of these.


Question 19.
The mountains which have flat summits are known as
(a) sea mount
(b) canyon
(c) guyots
(d) ridges

Answer: (c) guyots.


Question 20.
Abyssal plains are located at the depth of
(a) 2000-6000 m.
(b) 3000-6000 m.
(c) 2000-4000 m.
(d) 3000-7000 m.

Answer: (b) 3000-6000 m.


Question 21.
How long is the mid-ocean ridge?
(a) 14000 km.
(b) 1400 km.
(c) 140000 km.
(d) 1.4 km.

Answer: (a) 14000 km.


Question 22.
A deep gorge on the continental slope is known as
(a) canyon
(b) submarine trench
(c) ridge
(d) gullies

Answer: (a) canyon.


Question 23.
How many types of slopes are there?
(a) 5
(b) 7
(c) 6
(d) 4

Answer: (a) 5.


Question 24.
Bermuda is a
(a) pico
(b) cape Verde
(c) coral
(d) none of these

Answer: (c) coral.


Question 25.
What is the special feature of the Atlantic Ocean?
(a) mid Atlantic ridge
(b) sea mount
(c) guyot
(d) bank

Answer: (a) mid Atlantic ridge.


II. Fill up the blanks with suitable words

Question 1.
……………. on the earth exists in three states- liquid, gas and solid.

Answer: Water


Question 2.
……………. cycle is known as the water cycle.

Answer: Hydrological


Question 3.
Oceans occupy nearly ……………. of the earth’s surface, most of the …………… falls directly over the oceans.

Answer: 70%, precipitation


Question 4.
The combined transfer of water to gaseous state is referred to as …………….

Answer: evapo-transpiration


Question 5.
A major part of precipitation that reaches the earth’s surface flows in …………… collects in ………….

Answer: streams, lakes


Question 6.
The geographers have divided the oceanic part of the earth into four oceans, namely the …………., ………….., ………….. and …………..

Answer: Pacific, Indian, Atlantic, Arctic


Question 7.
The ……………. slope connects the continental shelf and the ocean basins.

Answer: continental


Question 8.
The …………… are the deepest part of the oceans.

Answer: trenches


Question 9.
…………… is a mountain with pointed summits, rising from the sea floor that does not reach the surface of the ocean.

Answer: Seamount


Question 10.
The ……………. of the Atlantic Ocean has an average depth of ………….. m.

Answer: floor, 3660

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now