MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 10 Respiration in Organisms with answer

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 10 : NCERT solutions for Class 7 Science MCQs Chapter 10 “Respiration in Organisms” with Answers PDF Free Download prepared here according to the latest CBSE syllabus and NCERT curriculum. Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions for all Chapter.

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 10 Respiration in Organisms with answer

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 10 Respiration in Organisms with answer

Q1. All organisms are made of small microscopic units which cannot be seen with the naked eyes, called

(a) animals
(b) cells
(c) tissues
(d) organs

Answer: (b) cells


Q2. Chest cavity is surrounded by

(a) 12 pair of ribs
(b) 10 pair of ribs
(c) 11 pair of ribs
(d) 25 ribs

Answer: (a) 12 pair of ribs


Q3. Sometimes when we do heavy exercise, anaerobic respiration takes place in our muscle cells. What is produced during this process?

(a) alcohol and lactic acid
(b) alcohol and CO2
(c) lactic acid and CO2
(d) lactic acid only

Answer: (d) lactic acid only


Q4. A film of moisture of appears on the surface of the mirror when we:

(a) inhale
(b) exhale
(c) breathe
(d) none of these

Answer: (b) exhale


Q5. Organisms get energy through

(a) food
(b) eating
(c) sleeping
(d) none of these

Answer: (a) food


Q6. Oxidation of food inside cell takes place in

(a) Golgi bodies
(b) Mitochondria
(c) Chromosome
(d) Ribosome

Answer: (b) Mitochondria


Q7. Yeast is used in wine and beer industries because it respires.

(a) aerobically producing oxygen
(b) aerobically producing alcohol
(c) anaerobically producing alcohol
(d) anaerobically producing CO2

Answer: (c) anaerobically producing alcohol


Q8. The vital biological process of organisms is:

(a) inspiration
(b) respiration
(c) transpiration
(d) evaporation

Answer: (b) respiration


Q9. Cellular respiration is carried out in the

(a) cells
(b) organs
(c) tissues
(d) muscles

Answer: (a) cells


Q10. The chemical used to test the carbon dioxide gas in exhaled air is

(a) Lime water
(b) Lime stone
(c) Lime juice
(d) Quick lime

Answer: (a) Lime water


Q11. During the process of exhalation, the ribs move

(a) down and inwards
(b) up and inwards
(c) down and outwards
(d) up and outward

Answer: (a) down and inwards


Q12. The mountaineers carry oxygen with them because:

(a) At an atitude of more than 5 km there is no air
(b) The amount of air available to a person is less than that available on the ground
(c) The temperature of air is higher than that on the ground
(d) The pressure of air is higher than that on the ground

Answer: (b) The amount of air available to a person is less than that available on the ground


Q13. The process of breakdown of food in the cell is known as

(a) breakdown process
(b) cellular respiration
(c) food breakdown
(d) none of these

Answer: (b) cellular respiration


Q14. Lime water turns milky due to the presence of which of the following gases?

(a) Carbon monoxide
(b) Carbon dioxide
(c) Nitrogen
(d) Oxygen

Answer: (b) Carbon dioxide


Q15. Which are the gases involved in breathing?

(a) O2 and NO2
(b) O2 and SO2
(c) O2 and O3
(d) O2 and CO2

Answer: (d) O2 and CO2


Q16. We feel hungry after a physical activity because we need:

(a) oxygen
(b) energy
(c) food
(d) none of these

Answer: (b) energy


Q17. An example of aerobes is

(a) cat
(b) dog
(c) human being
(d) all of these

Answer: (d) all of these


Q18. What is the function of the hair in the nose?

(a) To secrete mucus.
(b) To trap dust particles.
(c) To protect the mucus glands.
(d) To prevent germs from entering the lungs.

Answer: (b) To trap dust particles.


Q19. Name the organ of the body in which the blood is oxygenated.

(a) Heart
(b) Lungs
(c) Lever
(d) Pancreas

Answer: (b) Lungs


Q20. A person can hold air in the lungs is:

(a) 50 ml
(b) 5000 ml
(c) 500 ml
(d) 0.5 ml

Answer: (c) 500 ml

MCQ Questions for Class 7 Science for All Chapter With Answer and PDF

Chapter 1 Nutrition in Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 2 Nutrition in Animals Class 7 MCQ Questions
Chapter 3 Fibre to Fabric Class 7 MCQ Questions
Chapter 4 Heat Class 7 MCQ Questions
Chapter 5 Acids, Bases and Salts Class 7 MCQ Questions
Chapter 6 Physical and Chemical Changes Class 7 MCQ Questions
Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate Class 7 MCQ Questions
Chapter 8 Winds, Storms and Cyclones Class 7 MCQ Questions
Chapter 9 Soil Class 7 MCQ Questions
Chapter 10 Respiration in Organisms Class 7 MCQ Questions
Chapter 11 Transportation in Animals and Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 12 Reproduction in Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 13 Motion and Time Class 7 MCQ Questions
Chapter 14 Electric Current and Its Effects Class 7 MCQ Questions
Chapter 15 Light Class 7 MCQ Questions
Chapter 16 Water: A Precious Resource Class 7 MCQ Questions
Chapter 17 Forests: Our Lifeline Class 7 MCQ Questions
Chapter 18 Wastewater Story Class 7 MCQ Questions
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now