MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 18 Wastewater Story with answer

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 18 : NCERT solutions for Class 7 Science MCQs Chapter 18Wastewater Story “” with Answers PDF Free Download prepared here according to the latest CBSE syllabus and NCERT curriculum. Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions for all Chapter.

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 18 Wastewater Story with answer pdf

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 18 Wastewater Story with answer pdf

Q1. Which of the following is wastewater?

(a) Water trickling from a damaged tap
(b) Water coming out of a shower
(c) Water flowing in a river
(d) Water coming out of a laundry

Answer: (d) Water coming out of a laundry


Q2. Water that is not fit for use is called

(a) clean water
(b) wastewater
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer: (b) wastewater


Q3. Which one of the following is a quality of wastewater?

(a) Foul smell
(b) Bad taste
(c) Dirty look
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Q4. Untreated human excreta is a:

(a) waste water
(b) health hazard
(c) manure
(d) none of these

Answer: (b) health hazard


Q5. Which one is not a of household garbage

(a) Vegetable peels
(b) Dal packets
(c) Crockery pieces
(d) Cow dung

Answer: (d) Cow dung


Q6. Which of the following is not a source of wastewater?

(a) Sewers
(b) Homes
(c) Industries
(d) Hospitals

Answer: (a) Sewers


Q7. Period 2005-2015 is being celebrated as the international decade for action on

(a) water for life
(b) education for all
(c) global war
(d) terrorism

Answer: (a) water for life


Q8. Which process removes the solids like foeces and other substances from the waste water:

(a) chlorination
(b) decomposition
(c) evaporation
(d) sand and grit removal

Answer: (d) sand and grit removal


Q9. The process of waste treatment is called

(a) Water treatment
(b) Pollutant separation
(c) Sewage treatment
(d) Chlorination

Answer: (c) Sewage treatment


Q10. The period of International Decade for action on ‘Water for Life’ is

(a) 2000 – 2010
(b) 2005 – 2015
(c) 2010 – 2020
(d) 2003 – 2013

Answer: (b) 2005 – 2015


Q11. In sewerage manholes are located at every

(a) 20-25 m
(b) 50-60 m
(c) 90-100 m
(d) 100-110 m

Answer: (b) 50-60 m


Q12. Excreta from the toilet seats flow through covered drains into a chemicals:

(a) chemicals
(b) biogas plant
(c) vermi-processing toilets
(d) none of these

Answer: (b) biogas plant


Q13. Sanitation in the cities is the function of

(a) Municipal corporation
(b) Non-government organisation
(c) Individual person
(d) Societies of locality

Answer: (a) Municipal corporation


Q14. The process of removing pollutants in water before it enter a water body is called

(a) cleaning of water
(b) refining
(c) filtering of water
(d) none of these

Answer: (a) cleaning of water


Q15. Which one of the following is a step in wastewater treatment?

(a) Aeration
(b) Filtration
(c) Chlorination
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Q16. The biogas product is used as a source of:

(a) rains
(b) oils
(c) energy
(d) all of these

Answer: (c) energy


Q17. An example of source reduction of waste is

(a) Burning
(b) Making paper aero planes
(c) Throwing things that are old
(d) Backward composting

Answer: (d) Backward composting


Q18. Which of the following is a part of inorganic impurities of the sewage?

(a) Pesticides
(b) Urea
(c) Phosphates
(d) Vegetable waste

Answer: (c) Phosphates


Q19. Sludge in separate tanks is decomposed to get biogas by

(a) yeasts
(b) aerobic bacteria
(c) anaerobic bacteria
(d) none of these

Answer: (c) anaerobic bacteria


Q20. What helps to clean the clarified water:

(a) aerobic bacteria
(b) anaerobic bacteria
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer: (a) aerobic bacteria

MCQ Questions for Class 7 Science for All Chapter With Answer and PDF

Chapter 1 Nutrition in Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 2 Nutrition in Animals Class 7 MCQ Questions
Chapter 3 Fibre to Fabric Class 7 MCQ Questions
Chapter 4 Heat Class 7 MCQ Questions
Chapter 5 Acids, Bases and Salts Class 7 MCQ Questions
Chapter 6 Physical and Chemical Changes Class 7 MCQ Questions
Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate Class 7 MCQ Questions
Chapter 8 Winds, Storms and Cyclones Class 7 MCQ Questions
Chapter 9 Soil Class 7 MCQ Questions
Chapter 10 Respiration in Organisms Class 7 MCQ Questions
Chapter 11 Transportation in Animals and Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 12 Reproduction in Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 13 Motion and Time Class 7 MCQ Questions
Chapter 14 Electric Current and Its Effects Class 7 MCQ Questions
Chapter 15 Light Class 7 MCQ Questions
Chapter 16 Water: A Precious Resource Class 7 MCQ Questions
Chapter 17 Forests: Our Lifeline Class 7 MCQ Questions
Chapter 18 Wastewater Story Class 7 MCQ Questions
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now