MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 2 Nutrition in Animals with answer

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 2 : NCERT solutions for Class 7 Science MCQs Chapter 2 “Nutrition in Animals” with Answers PDF Free Download prepared here according to the latest CBSE syllabus and NCERT curriculum. Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions for all Chapter.

MCQ Questions for Class 7 Science with Answers

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 2 Nutrition in Animals with answer PDF Download

Q1. Mode of nutrition in amoeba is

(a) Herbivores
(b) Holozoic
(c) Omnivores
(d) Autotrophic

Answer: (b) Holozoic


Q2. Bile is produced in

(a) Gall bladder
(b) Blood
(c) Liver
(d) Spleen

Answer: (c) Liver


Q3. Which of the following is not a part of digestive system ?

(a) Mouth cavity
(b) Stomach
(c) Food pipe
(d) Wind pipe

Answer: (d) Wind pipe


Q4. Bile juice is secreted by which part of digestive system.

(a) Small Intestine
(b) Liver
(c) Pituitary gland
(d) Digestive gland

Answer: (b) Liver


Q5. Cud is the name given to the food of ruminants which is:

(а) swallowed and undigested.
(b) swallowed and partially digested.
(c) properly chewed and partially digested.
(d) properly chewed and completely digested.

Answer: (b) swallowed and partially digested.


Q6. The largest gland in our body is:

(a) Liver
(b) Salivary gland
(c) Pancreas
(d) Gallbladder

Answer: (a) Liver


Q7. Saliva is released from

(a) Pinus gland
(b) Thyroid gland
(c) Adrenal gland
(d) Salivary gland

Answer: (d) Salivary gland


Q8. The false feet of Amoeba are used for:

(a) movement only
(b) capture of food only
(c) capture of food and movement
(d) exchange of gases only

Answer: (c) capture of food and movement


Q9. The acid secreted in the stomach is:

(a) Hydrochloric acid
(b) Sulphuric acid
(c) Phosphoric acid
(d) Nitric acid

Answer: (a) Hydrochloric acid


Q10. An example of heterotrophic organism which can synthesise food.

(a) Paramecium
(b) Euglena
(c) Amoeba
(d) Hydra

Answer: (b) Euglena


Q11. The finger-like outgrowths of Amoeba helps to ingest food. However, the finger-like outgrowths of human intestine helps to:

(a) digest the fatty food substances
(b) make the food soluble
(c) absorb the digested food
(d) absorb the undigested food

Answer: (c) absorb the digested food


Q12. The components of food absorbed in large intestine is:

(a) Carbohydrate
(b) Protein
(c) Water
(d) Fats

Answer: (c) Water


Q13. The process of breakdown of food particles into small pieces is called _.

(a) Mastication
(b) Digestion
(c) Peristalsis
(d) Diffusion

Answer: (b) Digestion


Q14. The main function of the lacteals of intestine is the absorption of

(a) amino acids
(b) glucose and vitamins
(c) lactic acid
(d) fatty acids and glycerol

Answer: (d) fatty acids and glycerol


Q15. Bile is produced by:

(a) Small intestine
(b) Gallbladder
(c) Liver
(d) Pancreas

Answer: (d) Pancreas


Q17. In amoeba, digestion of food takes place inside

(a) Food pipe
(b) Gizzard
(c) Food vacuole
(d) Stomach

Answer: (c) Food vacuole


Q18. Gastric digestion takes place efficiently in

(a) acidic medium
(b) alkaline medium
(c) neutral medium
(d) highly alkaline medium

Answer: (a) acidic medium


Q19. Bile plays an important role in the digestion of:

(a) Proteins
(b) Starch
(c) Fats
(d) None of these

Answer: (c) Fats


Q20. Mode of nutrition in animal is

(a) Saprophytic
(b) Heterotrophic
(c) Omnivores
(d) Autotrophic

Answer: (b) Heterotrophic


Q21. Which is not digested by human?

(a) Protein
(b) Fats
(c) Glucose
(d) Cellulose

Answer: (d) Cellulose

MCQ Questions for Class 7 Science for All Chapter With Answer and PDF

Chapter 1 Nutrition in Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 2 Nutrition in Animals Class 7 MCQ Questions
Chapter 3 Fibre to Fabric Class 7 MCQ Questions
Chapter 4 Heat Class 7 MCQ Questions
Chapter 5 Acids, Bases and Salts Class 7 MCQ Questions
Chapter 6 Physical and Chemical Changes Class 7 MCQ Questions
Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate Class 7 MCQ Questions
Chapter 8 Winds, Storms and Cyclones Class 7 MCQ Questions
Chapter 9 Soil Class 7 MCQ Questions
Chapter 10 Respiration in Organisms Class 7 MCQ Questions
Chapter 11 Transportation in Animals and Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 12 Reproduction in Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 13 Motion and Time Class 7 MCQ Questions
Chapter 14 Electric Current and Its Effects Class 7 MCQ Questions
Chapter 15 Light Class 7 MCQ Questions
Chapter 16 Water: A Precious Resource Class 7 MCQ Questions
Chapter 17 Forests: Our Lifeline Class 7 MCQ Questions
Chapter 18 Wastewater Story Class 7 MCQ Questions
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now