MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 13 Motion and Time with answer

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 13 : NCERT solutions for Class 7 Science MCQs Chapter 13 “Motion and Time” with Answers PDF Free Download prepared here according to the latest CBSE syllabus and NCERT curriculum. Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions for all Chapter.

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 13 : NCERT solutions for Class 7 Science MCQs Chapter 13 “Motion and Time” with Answers PDF Free Download prepared here according to the latest CBSE syllabus and NCERT curriculum. Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions for all Chapter.

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 13 Motion and Time with answer PDF

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 13 Motion and Time with answer PDF

Q1. The most well known periodic motion is that of

(a) sundial
(b) stop watch
(c) simple pendulum
(d) sand clock

Answer: (c) Simple pendulum


Q2. If a pendulum is vibrating at 10 Cycles−1, its time period is

(a) 1 sec
(b) 0.1 sec
(c) 0.5 sec
(d) 0.01 sec

Answer: (b) 0.1 sec


Q3. Nearly all the clocks make use of

(a) straight line motion
(b) periodic motion
(c) random motion
(d) circular motion

Answer: (b) periodic motion


Q4. The speed of a car is 40 km/h. What is time taken to reach from one city to another city if the distance between the two cities is 480 km:

(a) 10 hours
(b) 11 hours
(c) 14 hours
(d) 12 hours

Answer: (d) 12 hours


Q5. A bus travels 54 km in 90 minutes. The speed of the bus is

(a) 0.6 m/s
(b) 10 m/s
(c) 5.4 m/s
(d) 3.6 m/s

Answer: (b) 10 m/s


Q6. The rate of change in position of a body is called

(a) Speed
(b) Acceleration
(c) Rest
(d) Motion

Answer: (a) Speed


Q7. A simple pendulum takes 42 sec. to complete 20 oscillations. What is its time period?

(a) 2.1 s
(b) 4.2 s
(c) 21 s
(d) 8.40 s

Answer: (a) 2.1 s


Q8. 72 km/h m/s:

(a) 72 m/s
(b) 20 m/s
(c) 36 m/s
(d) 12 m/s

Answer: (b) 20 m/s


Q9. The standard unit of time is:

(a) hour
(b) minute
(c) second
(d) all of these

Answer: (c) second


Q10. The distance moved by the object in a unit time is:

(a) time
(b) distance
(c) speed
(d) can’t say

Answer: (c) speed


Q11. The speed of the vehicle is recorded by

(a) Ammeter
(b) Odometer
(c) Speedometer
(d) Voltmeter

Answer: (c) Speedometer


Q12. Time period of a simple pendulum depends upon its

(a) weight of bob
(b) length
(c) both (a) and (b)
(d) None of these

Answer: (b) length


Q13. The correct symbol to represent the speed of an object is:

(a) 5 m/s
(b) 5 mp
(c) 5 m/s-1
(d) 5 s/m

Answer: (d) 5 s/m


Q14. The basic unit of speed is:

(a) km/min
(b) m/min
(c) km/h
(d) m/s

Answer: (d) m/s


Q15. Which of the following cannot be used for measurement of time?

(a) A leaking tap
(b) Simple pendulum
(c) Shadow of an object during the day
(d) Blinking of eyes

Answer: (d) Blinking of eyes


Q16. The clock used now a days are:

(a) quartz
(b) minute
(c) second
(d) all of these

Answer: (a) quartz


Q17. Boojho walks to his school which is at a distance of 3 km from his home in 30 minutes. On reaching he finds that the school is closed and comes back by a bicycle with his friend and reaches home in 20 minutes. His average speed in km/h is

(a) 8.3
(b) 7.2
(c) 5
(d) 3.6

Answer: (b) 7.2


Q18. Physical quantity which we can’t obtain from a distance- time graph is

(a) speed
(b) time taken
(c) change in position
(d) change in weight

Answer: (d) change in weight


Q19. On which axis is dependent variable represented?

(a) x-axis
(b) y-axis
(c) On any axis
(d) Depends on the data

Answer: (b) y-axis


Q20. When weight of bob in a pendulum is increased then the oscillation period of a pendulum is:

(a) increased
(b) decreased
(c) no change
(d) can’t say

Answer: (b) decreased

MCQ Questions for Class 7 Science for All Chapter With Answer and PDF

Chapter 1 Nutrition in Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 2 Nutrition in Animals Class 7 MCQ Questions
Chapter 3 Fibre to Fabric Class 7 MCQ Questions
Chapter 4 Heat Class 7 MCQ Questions
Chapter 5 Acids, Bases and Salts Class 7 MCQ Questions
Chapter 6 Physical and Chemical Changes Class 7 MCQ Questions
Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate Class 7 MCQ Questions
Chapter 8 Winds, Storms and Cyclones Class 7 MCQ Questions
Chapter 9 Soil Class 7 MCQ Questions
Chapter 10 Respiration in Organisms Class 7 MCQ Questions
Chapter 11 Transportation in Animals and Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 12 Reproduction in Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 13 Motion and Time Class 7 MCQ Questions
Chapter 14 Electric Current and Its Effects Class 7 MCQ Questions
Chapter 15 Light Class 7 MCQ Questions
Chapter 16 Water: A Precious Resource Class 7 MCQ Questions
Chapter 17 Forests: Our Lifeline Class 7 MCQ Questions
Chapter 18 Wastewater Story Class 7 MCQ Questions