MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 16 Water: A Precious Resource with answer

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 16 : NCERT solutions for Class 7 Science MCQs Chapter 16 “Water: A Precious Resource” with Answers PDF Free Download prepared here according to the latest CBSE syllabus and NCERT curriculum. Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions for all Chapter.

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 16 Water: A Precious Resource with answer pdf

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 16 Water: A Precious Resource with answer pdf

Q1. Water is found in

(a) solid form
(b) liquid form
(c) gaseous form
(d) all of these

Answer: (d) all of these


Q2. Earth appear blue from sky due to presence of

(a) Desert
(b) Mountains
(c) Land
(d) Water

Answer: (d) Water


Q3. On which day the world water day is celebrated?

(a) 23rd March
(b) 22nd March
(c) 21st March
(d) None of these

Answer: (b) 22nd March


Q4. The ground water bearing layer of the earth which is below the water table is:

(a) water table
(b) sea level
(c) aquifer
(d) none of these

Answer: (c) aquifer


Q5. Water day is celebrated on

(a) 21st March
(b) 23rd March
(c) 22nd March
(d) None of the above

Answer: (c) 22nd March


Q6. Steam is which form of water?​

(a) solid
(b) liquid
(c) gas
(d) none of these

Answer: (c) gas


Q7. Which year was observed as International Year of Fresh Water?

(a) 2003
(b) 2004
(c) 2006
(d) 2002

Answer: (a) 2003


Q8. The cause of depletion of water table is:

(a) increasing industries
(b) water table
(c) rain water
(d) none of these

Answer: (a) increasing industries


Q9. Our body contains ………… % portion of water.

(a) 75
(b) 65
(c) 95
(d) 85

Answer: (a) 75


Q10. Water cycle does not involve which of the following?

(a) Evaporation
(b) Condensation
(c) Formation of clouds
(d) Rainwater harvesting

Answer: (d) Rainwater harvesting


Q11. Which of the following does not show water shortage?

(a) Taps running dry
(b) Long queue for getting water
(c) Marches and protests for demand of water
(d) A family gets three buckets of water per person per day

Answer: (d) A family gets three buckets of water per person per day


Q12. Minimum wastage of water is called:

(a) water management
(b) water cycle
(c) sea level
(d) none of these

Answer: (a) water management


Q13. Which one of the following is the cause of the depletion of water table?

(a) Increasing population
(b) Agricultural activities
(c) Increasing industries
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Q14. Rainwater harvesting is a method of

(a) Collecting rainwater and directing into ground
(b) Producing water for future use
(c) Using rain water for daily purpose
(d) All of these

Answer: (a) Collecting rainwater and directing into ground


Q15. Seas and oceans are full of water on earth. However, a very small percentage of water present on earth is available for us. This percentage is roughly

(a) 0.006%
(b) 0.06%
(c) 0.6%
(d) 6%

Answer: (a) 0.006%


Q16. The solid parts of the earth’s crust called:

(a) atmosphere
(b) lithosphere
(c) hydrosphere
(d) none of these

Answer: (b) lithosphere


Q17. …………. represents the solid form of water.

(a) water vapour
(b) snow
(c) lake water
(d) well water

Answer: (b) snow


Q18. Which of the following is traditional way to conserve water?

(a) Tube wells
(b) Bawris
(c) Rainwater Harvesting
(d) None of these

Answer: (b) Bawris


Q19. Which of the following is a way to use water economically?

(a) construction of bawris
(b) Rainwater harvesting
(c) Drip irrigation
(d) Infiltration

Answer: (c) Drip irrigation


Q20. The gases surrounding the earth is:

(a) hydrosphere
(b) atmosphere
(c) lithosphere
(d) none of these

Answer: (b) atmosphere

MCQ Questions for Class 7 Science for All Chapter With Answer and PDF

Chapter 1 Nutrition in Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 2 Nutrition in Animals Class 7 MCQ Questions
Chapter 3 Fibre to Fabric Class 7 MCQ Questions
Chapter 4 Heat Class 7 MCQ Questions
Chapter 5 Acids, Bases and Salts Class 7 MCQ Questions
Chapter 6 Physical and Chemical Changes Class 7 MCQ Questions
Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate Class 7 MCQ Questions
Chapter 8 Winds, Storms and Cyclones Class 7 MCQ Questions
Chapter 9 Soil Class 7 MCQ Questions
Chapter 10 Respiration in Organisms Class 7 MCQ Questions
Chapter 11 Transportation in Animals and Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 12 Reproduction in Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 13 Motion and Time Class 7 MCQ Questions
Chapter 14 Electric Current and Its Effects Class 7 MCQ Questions
Chapter 15 Light Class 7 MCQ Questions
Chapter 16 Water: A Precious Resource Class 7 MCQ Questions
Chapter 17 Forests: Our Lifeline Class 7 MCQ Questions
Chapter 18 Wastewater Story Class 7 MCQ Questions
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now