MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 11 Transportation in Animals and Plants with answer

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 11 : NCERT solutions for Class 7 Science MCQs Chapter 11 “Transportation in Animals and Plants” with Answers PDF Free Download prepared here according to the latest CBSE syllabus and NCERT curriculum. Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions for all Chapter.

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 11 Transportation in Animals and Plants with answer pdf

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 11 Transportation in Animals and Plants with answer pdf

Q1. The pumping organ of our circulatory system is

(a) heart
(b) artery
(c) vein
(d) all of these

Answer: (a) heart


Q2. Function of heart is

(a) Pumping of blood
(b) Removal of nitrogenous wastes
(c) Purification of blood
(d) All of these

Answer: (a) Pumping of blood


Q3. Which of the following is the main circulatory fluid in our body ?

(a) Plasma
(b) Lymph
(c) Blood
(d) None of these

Answer: (c) Blood


Q4. Water absorption through roots can be increased by keeping the plants:

(a) in the shade
(b) in dim light
(c) under the fan
(d) covered with a polythene bag

Answer: (c) under the fan


Q5. What is the state of the blood?

(a) Solid
(b) Fluid
(c) Gas
(d) None of these

Answer: (b) Fluid


Q6. Which blood group is called as universal donor?

(a) O
(b) A
(c) B
(d) AB

Answer: (a) O


Q7. Which one of the following contains haemoglobin?

(a) RBC
(b) WBC
(c) Platelets
(d) None of these

Answer: (a) RBC


Q8. The process by which a plant loses water through the stomata is called:

(a) excretion
(b) transpiration
(c) respiration
(d) sweating

Answer: (b) transpiration


Q9. They are pipe-like, consisting of a group of specialised cells. They transport substances and form a two-way traffic in plants. Which of the following terms qualify for the features mentioned above?

(a) Xylem tissue
(b) Vascular tissue
(c) Root hairs
(d) Phloem tissue

Answer: (b) Vascular tissue


Q10. In plants which of the following is used for absorption of water?

(a) Xylem
(b) phloem
(c) stomata
(d) root hair

Answer: (d) root hair


Q11. What is the function of WBCs?

(a) Transport of oxygen
(b) Fight against germs
(c) Involved in blood clotting
(d) All of these

Answer: (b) Fight against germs


Q12. Urea is a waste produced in the process of the breaking down of:

(a) proteins
(b) carbohydrates
(c) fats
(d) sugar

Answer: (a) proteins


Q13. The fluid part of the blood is known as

(a) membrane
(b) plasma
(c) RBC
(d) WBC

Answer: (b) plasma


Q14. An adult human being normally passes about _ of urine in 24 hours.

(a) 0.5 to 0.85 L
(b) 2 to 5 L
(c) 2 to 2.5 L
(d) 1 to 1.8 L

Answer: (d) 1 to 1.8 L


Q15. Blood platelets help in

(a) formation of urine
(b) excretion of urine
(c) sweating
(d) blood clotting

Answer: (d) blood clotting


Q16. The thinnest blood vessels in the human body are:

(a) arteries
(b) capilharies
(c) veins
(d) any of these

Answer: (b) capilharies


Q17. The red pigment present in the RBC of the blood is

(a) haemoglobin
(b) WBC
(c) pulse
(d) none of these

Answer: (a) haemoglobin


Q18. Select the type of cells, present in blood, whose main function is to fight against diseases by destroying harmful bacteria and other foreign material.

(a) RBC
(b) WBC
(c) Platelets
(d) None of these

Answer: (b) WBC


Q19. The muscular tube through which stored urine is passed out of the body is called:

(a) kidney
(b) ureter
(c) urethra
(d) urinary bladder

Answer: (c) urethra


Q20. Blood platelets are responsible for:

(a) haemoglobin
(b) red blood cells
(c) white blood cells
(d) blood clotting

Answer: (d) blood clotting

MCQ Questions for Class 7 Science for All Chapter With Answer and PDF

Chapter 1 Nutrition in Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 2 Nutrition in Animals Class 7 MCQ Questions
Chapter 3 Fibre to Fabric Class 7 MCQ Questions
Chapter 4 Heat Class 7 MCQ Questions
Chapter 5 Acids, Bases and Salts Class 7 MCQ Questions
Chapter 6 Physical and Chemical Changes Class 7 MCQ Questions
Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate Class 7 MCQ Questions
Chapter 8 Winds, Storms and Cyclones Class 7 MCQ Questions
Chapter 9 Soil Class 7 MCQ Questions
Chapter 10 Respiration in Organisms Class 7 MCQ Questions
Chapter 11 Transportation in Animals and Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 12 Reproduction in Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 13 Motion and Time Class 7 MCQ Questions
Chapter 14 Electric Current and Its Effects Class 7 MCQ Questions
Chapter 15 Light Class 7 MCQ Questions
Chapter 16 Water: A Precious Resource Class 7 MCQ Questions
Chapter 17 Forests: Our Lifeline Class 7 MCQ Questions
Chapter 18 Wastewater Story Class 7 MCQ Questions
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now