MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 3 Fibre to Fabric with answer

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 3 : NCERT solutions for Class 7 Science MCQs Chapter 3 “Fibre to Fabric” with Answers PDF Free Download prepared here according to the latest CBSE syllabus and NCERT curriculum. Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions for all Chapter.

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 3 Fibre to Fabric with answer

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 3 Fibre to Fabric with answer PDF

Q1. Woollen fibres are obtained from which of the following things?

(a) Wool worms.
(b) Carbon compounds.
(c) Fleece of sheep.
(d) Cotton plants.

Answer: (c) Fleece of sheep.


Q2. Fibre is obtained from

(a) animals Silk is obtained from
(b) plants
(c) both(a) and (b)
(d) none of these

Answer: (c) both(a) and (b)


Q3. Which one of the following is not a breed of sheep?

(a) Murrah
(b) Marwari
(c) Lohi
(d) Nali

Answer: (a) Murrah


Q4. The process of taking out threads from the cocoon for use as silk is called:

(a) reeling the silk
(b) reeling silk worms
(c) both of them
(d) none of these

Answer: (a) reeling the silk


Q5. Scientific name of mulberry silk moth is

(a) Bombyx biti
(b) Bombyx lurra
(c) Bombyx mori
(d) Bombyx silki

Answer: (c) Bombyx mori


Q6. Silk is obtained from

(a) Llama
(b) yak
(c) sheep
(d) cocoon

Answer: (d) cocoon


Q7. What is the scientific name of mulberry tree?

(a) Magnifera indica
(b) Morus alba
(c) Desmodium girence
(d) None of these

Answer: (b) Morus alba


Q8. For obtaining silk, mothe are reared and their cocoons are collected to get:

(a) silk threads
(b) silkworms
(c) both silk threads and silk worms
(d) none of these

Answer: (a) silk threads


Q9. Which of the following materials is/are used for clothing in ancient times?

(a) Animal skins
(b) Leaves
(c) Vines
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Q10. Which one of the following is a wool-yielding animal?

(a) Sheep
(b) Angora goat
(c) Camel
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Q11. Silk worms are made of:

(a) protein
(b) vitamins
(c) minerals
(d) all of these

Answer: (a) protein


Q12. Silk industry began in:

(a) China
(b) India
(c) Japan
(d) Korea

Answer: (a) China


Q13. A Which of the following deals with the rearing of silk worm?

(a) Silviculture
(b) Sericulture
(c) Apiculture
(d) Horticulture

Answer: (b) Sericulture


Q15. Which of the following is not a wool-yielding animal?

(a) Goat
(b) Yak
(c) Sheep
(d) None of these

Answer: (d) None of these


Q16. Selective breeding is a process of

(a) selecting the offspring with desired properties.
(b) selecting the parents with desired properties.
(c) selecting an area for breeding.
(d) selecting fine hair for good quality wool.

Answer: (b) selecting the parents with desired properties.


Q17. They eat day and night and increase enormously in size are named as:

(a) caterpillars
(b) honey bee
(c) butterfly
(d) none of these

Answer: (a) caterpillars


Q18. Angora goats are found in

(a) Delhi and U.P
(b) Jammu and Kashmir
(c) Punjab and Goa
(d) Arunachal Pradesh and Karnataka

Answer: (b) Jammu and Kashmir


Q19. Yak wool is common in

(a) india
(b) america
(c) tibet
(d) china

Answer: (c) tibet


Q20. The general process that takes place at a sheep shearing shed is:

(a) removal of fleece.
(b) separating hair of different textures.
(c) washing of sheep fibre to remove grease.
(d) rolling of sheep fibre into yam.

Answer: (a) removal of fleece.

MCQ Questions for Class 7 Science for All Chapter With Answer and PDF

Chapter 1 Nutrition in Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 2 Nutrition in Animals Class 7 MCQ Questions
Chapter 3 Fibre to Fabric Class 7 MCQ Questions
Chapter 4 Heat Class 7 MCQ Questions
Chapter 5 Acids, Bases and Salts Class 7 MCQ Questions
Chapter 6 Physical and Chemical Changes Class 7 MCQ Questions
Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate Class 7 MCQ Questions
Chapter 8 Winds, Storms and Cyclones Class 7 MCQ Questions
Chapter 9 Soil Class 7 MCQ Questions
Chapter 10 Respiration in Organisms Class 7 MCQ Questions
Chapter 11 Transportation in Animals and Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 12 Reproduction in Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 13 Motion and Time Class 7 MCQ Questions
Chapter 14 Electric Current and Its Effects Class 7 MCQ Questions
Chapter 15 Light Class 7 MCQ Questions
Chapter 16 Water: A Precious Resource Class 7 MCQ Questions
Chapter 17 Forests: Our Lifeline Class 7 MCQ Questions
Chapter 18 Wastewater Story Class 7 MCQ Questions