MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 17 Forests: Our Lifeline with answer

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 17 : NCERT solutions for Class 7 Science MCQs Chapter 17 “Forests: Our Lifeline” with Answers PDF Free Download prepared here according to the latest CBSE syllabus and NCERT curriculum. Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions for all Chapter.

MCQ Questions for Class 7 Science with Answers

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 17 Forests: Our Lifeline with answer PDF

Q1. Which industry totally depends upon forest product?

(a) Agriculture
(b) Rubber industry
(c) Furniture industry
(d) Textile industry

Answer: (c) Furniture industry


Q2. Which of the following is influenced by forests?

(a) Temperature
(b) Climate
(c) Animals
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Q3. Which one of the following is not a wild animal?

(a) Bear
(b) Bison
(c) Jackal
(d) Goat

Answer: (d) Goat


Q4. The rainfall will be less in absence of:

(a) forests
(b) town
(c) village
(d) none of these

Answer: (a) forests


Q5. Which of the following is not a forest product?

(a) Rubber
(b) Sealing wax
(c) Kerosene
(d) Plywood

Answer: (c) Kerosene


Q6. Which of the following is a forest plant?

(a) Sheesham
(b) Neem
(c) Bamboo
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Q7. Which one of the following is an animal product?

(a) Gum
(b) Catechu
(c) Honey
(d) Rubber

Answer: (c) Honey


Q8. Which of the following is not a forest product:

(a) gum
(b) polywood
(c) sealing wax
(d) kerosene

Answer: (d) kerosene


Q10. Environment and cool and peaceful in

(a) Town
(b) Village
(c) Metro
(d) Cities

Answer: (b) Village


Q11. The branchy part of a tree above the stem is called

(a) leaves
(b) crown
(c) saplings
(d) canopy

Answer: (b) crown


Q12. Roof of the forest made by the branches of the tall trees is called

(a) canopy
(b) crown
(c) understoreys
(d) none of these

Answer: (a) canopy


Q13. Which of the following statements is not correct:

(a) forests protect the soil from erosion.
(b) plants and animals in a forest are not depend on one another
(c) forests influence the climate and water cycle
(d) soil helps forests to grow and regenerate.

Answer: (b) plants and animals in a forest are not depend on one another


Q14. Which is not a function of forest?

(a) Water cycle
(b) Balancing oxygen and carbon dioxide
(c) Wild life habitat
(d) Formation of soil

Answer: (d) Formation of soil


Q15. Which of the following is not the name of a tree?

(a) Teak
(b) Sal
(c) Porcupine
(d) Kachnar

Answer: (c) Porcupine


Q16. Understoreys are formed due to

(a) different types of crowns
(b) different sizes of crown
(c) different heights of trees
(d) all of these

Answer: (d) all of these


Q17. Micro-organisms act upon the dead plants to produce:

(a) sand
(b) mushrooms
(c) humus
(d) wood

Answer: (c) humus


Q18. Which of the following is a medicinal plant?

(a) Cinchona
(b) Orange
(c) Mango
(d) Peepal

Answer: (a) Cinchona


Q19. Which kind of plants generally constitute understorey layer in the forest?

(a) Grass
(b) Shrubs
(c) Tall trees
(d) Herbs

Answer: (b) Shrubs


Q20. Decomposers convert the dead plant and animal tissues into

(a) clay
(b) humus
(c) inorganic debris
(d) soil

Answer: (b) humus

MCQ Questions for Class 7 Science for All Chapter With Answer and PDF

Chapter 1 Nutrition in Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 2 Nutrition in Animals Class 7 MCQ Questions
Chapter 3 Fibre to Fabric Class 7 MCQ Questions
Chapter 4 Heat Class 7 MCQ Questions
Chapter 5 Acids, Bases and Salts Class 7 MCQ Questions
Chapter 6 Physical and Chemical Changes Class 7 MCQ Questions
Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate Class 7 MCQ Questions
Chapter 8 Winds, Storms and Cyclones Class 7 MCQ Questions
Chapter 9 Soil Class 7 MCQ Questions
Chapter 10 Respiration in Organisms Class 7 MCQ Questions
Chapter 11 Transportation in Animals and Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 12 Reproduction in Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 13 Motion and Time Class 7 MCQ Questions
Chapter 14 Electric Current and Its Effects Class 7 MCQ Questions
Chapter 15 Light Class 7 MCQ Questions
Chapter 16 Water: A Precious Resource Class 7 MCQ Questions
Chapter 17 Forests: Our Lifeline Class 7 MCQ Questions
Chapter 18 Wastewater Story Class 7 MCQ Questions
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now