MCQ Question for Class 10 Science Chapter 7 Control and Coordination with Answer

Mod Education are Provided for MCQ Question for class 10 Science Chapter 7 Control and Coordination for free download in PDF.

MCQ Question for Class 10 Science Chapter 7 Control and Coordination with Answer
MCQ Question for class 10 Science Chapter 7

mcq questions on control and coordination class 10, class 10 science chapter 7 mcq online test, control and coordination class 10 mcq with answers kseeb, control and coordination class 10 mcq online test, mcq questions for class 10 science chapter 8, control and coordination class 10 test paper pdf, control and coordination class 10 question bank, control and coordination class 10 mcq pdf

MCQ Question for Class 10 Science Chapter 7 Control and Coordination with Answer

1. Which plant hormone promotes dormancy in seeds and buds?
(a) Auxin
(b) Gibberellin
(c) Cytokinin
(d) Abscisic acid

Answer: d


2. Roots of plants are:
(a) positively geotropic
(b) negatively geotropic
(c) positively phototropic
(d) None of these

Answer: a


3. Response of plant roots towards water is called:
(a) Chemotropism
b) Phototropism
(c) Hydrotropism
(d) Geotropism

Answer: c


4. Movement of sunflower in accordance with the path of Sun is due to
(a) Chemotropism
(b) Geotropism
(c) Phototropism
(d) Hydrotropism

Answer: c


5. Which plant hormone promotes cell division?
(a) Auxin
(b) Gibberellin
(c) Cytokinin
(d) Abscisic acid

Answer: c


6. The main function of abscisic acid in plants is
(a) to promote cell division.
(b) to inhibit growth.
(c) to promote growth of stem.
(d) to increase the length of cells.

Answer: b


7. Fall of mature leaves and fruits from plants is triggered by which of the following substance?
(a) Auxin
(b) Cytokinin
(c) Gibberellin
(d) Abscisic acid

Answer: d


8. Any change in the environment to which an organism responds is called
(a) stimulus
(b) coordination
(c) response
(d) hormone

Answer: a


9. A part of the body which responds to the in-structions sent from nervous system is called
(a) receptor
(b) effector
(c) nerves
(d) muscles

Answer: b


10. The longest fibre on the cell body of a neuron is called
(a) sheath
(b) cytoplasm
(c) axon
(d) dendrites

Answer: c


11. Which nerves transmit impulses from the cen¬tral nervous system towards muscle cells?
(a) Sensory nerves
(b) Motor nerves
(c) Relay nerves
(d) Cranial nerves

Answer: b


12. A microscopic gap between a pair of adjacent neurons over which nerve impulses pass is called
(a) neurotransmitter
(b) dendrites
(c) axon
(d) synapse

Answer: d


13

MCQ Question for Class 10 Science Chapter 7 Control and Coordination with Answer

Give the missing term.
(a) Spinal cord
(b) Brain
(c) Cranial nerves
(d) Relay nerves

Answer: a


14. The highest coordinating centre in the human body is
(a) spinal cord
(b) heart
(c) brain
(d) kidney

Answer: c


15. Main function of cerebrum is
(a) thinking
(b) hearing
(c) memory
(d) balancing

Answer: a


16. Posture and balance of the body is controlled by
(a) Pons
(b) Medulla oblongata
(c) Cerebellum
(d) Cerebrum

Answer: c


17. Breathing is controlled by which part of the brain?
(a) Cerebrum
(b) Cerebellum
(c) Hypothalamus
(d) Medulla oblongata

Answer: d


18. Which part of nervous system controls the re¬flex activities of the body?
(a) Brain
(b) Spinal cord
(c) Cerebrum
(d) Cerebellum

Answer: b


19. Which of the following acts as both endocrine and exocrine gland?
(a) Pancreas
(b) Thyroid
(c) Adrenal
(d) Liver

Answer: a


20. Identify which of the following statements about thyroxin is incorrect?
(a) Thyroid gland requires iodine to synthesize thyroxin.
(b) Thyroxin is also called thyroid hormone.
(c) It regulates protein, carbohydrates and fat metabolism in the body.
(d) Iron is essential for the synthesis of thyroxin.

Answer: d


21. Which gland secretes the growth hormone?
(a) Pituitary gland
(b) Thyroid
(c) Hypothalamus
(d) Adrenal

Answer: a


22. The secretion of which hormone leads to physical changes in the body when you are 10-12 years of age?
(a) Oestrogen from testes and testosterone from ovar.
(b) Estrogen from adrenal gland and testosterone from pituitary gland.
(c) Testosterone from testes and estrogen from ovary.
(d) Testosterone from thyroid gland and estrogen from pituitary gland.

Answer: c


23. A diabetic patient suffers from deficiency of which hormone?
(a) Thyroxine
(b) Testosterone
(c) Oestrogen
(d) Insulin

Answer: d


24. Which of the following endocrine glands does not exist in pairs?
(a) Testes
(b) Adrenal
(c) Pituitary
(d) Ovary

Answer: c


Fill in the Blanks Question for Class 10 Science Chapter 7 Control and Coordination with Answer

1. Control and coordination are the functions of the nervous system and ……… in our body.
2. The nervous system uses ……… impulses to transmit messages.
3. Central nervous system consists of ……… and ……… .
4. Largest part of the brain is ……… .
5. Defeciency of ……… hormone in childhood leads to dwarfism in humans.
6. The growth of pollen tubes towards the ovules is the result of a ……… movement.

Answers

1. hormones
2. electrical
3. brain, spinal cord
4. cerebrum
5. growth
6. chemotropic

MCQs Question for Class 10 Science Chapter Wise in PDF

MCQ for class 10 Science Chapter 1 – Chemical Reactions and Equations
MCQ for class 10 Science Chapter 2 – Acids, Bases and Salts
MCQ for class 10 Science Chapter 3 – Metals and Non-metals
MCQ for class 10 Science Chapter 4 – Carbon and its Compounds
MCQ for class 10 Science Chapter 5 – Periodic Classification of Elements
MCQ for class 10 Science Chapter 6 – Life Processes
MCQ for class 10 Science Chapter 7 – Control and Coordination
MCQ for class 10 Science Chapter 8 – How do Organisms Reproduce?
MCQ for class 10 Science Chapter 9 – Heredity and Evolution
MCQ for class 10 Science Chapter 10 – Light – Reflection and Refraction
MCQ for class 10 Science Chapter 11 – Human Eye and Colourful World
MCQ for class 10 Science Chapter 12 – Electricity
MCQ for class 10 Science Chapter 13 – Magnetic Effects of Electric Current
MCQ for class 10 Science Chapter 14 – Sources of Energy
MCQ for class 10 Science Chapter 15 – Our Environment
MCQ for class 10 Science Chapter 16 – Management of Natural Resources
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now