MCQ Question for Class 10 Science Chapter 13 Magnetic Effects of Electric Current with Answers

MCQ Question for class 10 Science Chapter 13

mcq on magnetic effect of electric current for class 10 pdf, magnetic effect of electric current class 10 mcq online test, magnetic effect of electric current class 10 mcq test, magnetic effect of electric current class 10 questions and answers pdf, magnetic effect of electric current class 10 mcq learn cbse, class 10 science chapter 13 mcq online test, magnetic effect of electric current mcq pdf, magnetic effect of electric current class 10 quiz

MCQ Question for Class 10 Science Chapter 13 Magnetic Effects of Electric Current with Answers

1. Magnetic effect of current was discovered by
(a) Oersted
(b) Faraday
(c) Bohr
(d) Ampere

Answer: a


2. Inside the magnet, the field lines moves
(a) from north to south
(b) from south the north
(c) away from south pole
(d) away from north pole

Answer: a


3. Relative strength of magnetic field at a point in the space surrounding the magnet is shown by the
(a) length of magnet
(b) thickness of magnet
(c) degree of closeness of the field.
(d) resistance offered by the surroundings

Answer: a


4. Which of the following statement is not correct about the magnetic field?
(a) Magnetic field lines form a continuous closed curve.
(b) Magnetic field line do not interest each other.
(c) Direction of tangent at any point on the magnetic field line curve gives the direction of magnetic field at that point.
(d) Outside the magnet, magnetic field lines go from South to North pole of the magnet.

Answer: d


5. By which instrument, the presence of magnetic field be determined?
(a) Magnetic Needle
(b) Ammeter
(c) Galvanometer
(d) Voltmeter

Answer: d


6. The pattern of the magnetic field produced by the straight current carrying conducting wire is
(a) in the direction opposite to the current
(b) in the direction parallel to the wire
(c) circular around the wire
(d) in the same direction of current

Answer: a


7. The strength of magnetic field around a current carrying conductor is
(a) inversely proportional to the current but directly proportional to the square of the distance from wire.
(b) directly proportional to the current and inversely proportional to the distance from wire.
(c) directly proportional to the distance and inversely proportional to the current
(d) directly proportional to the current but inversely proportional the square of the distance from wire.

Answer: b


8. A current through a horizontal power line flows from south to North direction. The direction of magnetic field line 0.5m above it is
(a) North
(b) South
(c) West
(d) East

Answer: a


9. The nature of magnetic field line passing through the centre of current carrying circular loop is
(a) circular
(b) ellipse
(c) parabolic
(d) straight line

Answer: d


MCQ Questions for Class 10 Magnetic Effect of Electric Current Question 10. The strength of each of magnet reduces to half when it cut along its length into the equal parts magnetic field strength of a solenoid. Polarity of solenoid can be determined by
(a) use of compass needle
(b) Right hand thumb rule
(c) fleming left hand rule
(d) either (a) or (b)

Answer: d


1. The magnetic field lines always begin from
(a) N-pole and end on S-pole.
(b) S-pole and end on N-pole.
(c) start from the middle and end at N-pole.
(d) start from the middle and end at S-pole.

Answer: a


2. The magnetic field is the strongest at
(a) middle of the magnet.
(b) north pole.
(c) south pole.
(d) both poles.

Answer: d


3. Material of the core of a strong magnet is
(a) aluminium
(b) soft iron
(c) copper
(d) steel

Answer: b


4. Magnetic lines of force inside current carrying solenoid are
(a) perpendicular to axis.
(b) along the axis and are parallel to each other.
(c) parallel inside the solenoid and circular at the ends.
(d) circular.

Answer: c


5. A soft iron bar is introduced inside a current carrying solenoid. The magnetic field inside the solenoid
(a) will become zero.
(b) will increase.
(c) will decrease.
(d) will remain unaffected.

Answer: b


6. An electric generator actually acts as
(a) a source of electric charge.
(b) a source of neat energy.
(c) an electromagnet.
(d) a converter of energy.

Answer: d


7. A magnetic field directed in north direction acts on an electron moving in east direction. The magnetic force on the electron will act
(a) vertically upwards.
(b) towards east.
(c) vertically downwards.
(d) towards north.

Answer: c


8. The direction of force on a current carrying conductor in a magnetic field is given by
(a) Fleming’s left hand rule.
(b) Fleming’s right hand rule.
(c) Right hand thumb rule.
(d) Left hand thumb rule.

Answer: a


9. The direction of induced current is given by
(a) Fleming’s right hand rule.
(b) Fleming’s left hand rule.
(c) Right hand thumb rule.
(d) Left hand thumb rule.

Answer: a


0. Switches are connected to
(a) live wire.
(b) neutral wire.
(c) earth wire.
(d) any one.

Answer: a


11. The most important safety method used for protecting home appliances from short-circuiting or Overloading is
(a) earthing
(b) use of stabilizers
(c) use of fuse
(d) use of electric meter

Answer: c


12. The best material to make permanent magnets is
(a) aluminium
(b) soft iron
(c) copper
(d) alnico

Answer: d


Fill in the Blanks

1. The magnetic field of a solenoid carrying a current is similar to that of a ……….. .
2. The direction of the induced current is given by ………..
3. A generator converts ……….. into ……….. .
4. In our houses, we receive AC electric power of ……….. V with a frequency of ……….. Hz.
5. The direction of magnetic force acting on a charged particle moving in a magnetic field can be found by ……….. .
6. According to Fleming’s left hand rule, if the first finger points in the direction of ……….., the second finger
in the direction of ……….., then the thumb will point in the direction of ……….. .

Answers

1. bar magnet
2. Fleming’s right hand rule
3. mechanical energy, electrical energy
4. 200 V, 50 Hz
5. Fleming’s left hand rule
6. magnetic field, current, force acting on the conductor

MCQs Question for Class 10 Science Chapter Wise in PDF

MCQ for class 10 Science Chapter 1 – Chemical Reactions and Equations
MCQ for class 10 Science Chapter 2 – Acids, Bases and Salts
MCQ for class 10 Science Chapter 3 – Metals and Non-metals
MCQ for class 10 Science Chapter 4 – Carbon and its Compounds
MCQ for class 10 Science Chapter 5 – Periodic Classification of Elements
MCQ for class 10 Science Chapter 6 – Life Processes
MCQ for class 10 Science Chapter 7 – Control and Coordination
MCQ for class 10 Science Chapter 8 – How do Organisms Reproduce?
MCQ for class 10 Science Chapter 9 – Heredity and Evolution
MCQ for class 10 Science Chapter 10 – Light – Reflection and Refraction
MCQ for class 10 Science Chapter 11 – Human Eye and Colourful World
MCQ for class 10 Science Chapter 12 – Electricity
MCQ for class 10 Science Chapter 13 – Magnetic Effects of Electric Current
MCQ for class 10 Science Chapter 14 – Sources of Energy
MCQ for class 10 Science Chapter 15 – Our Environment
MCQ for class 10 Science Chapter 16 – Management of Natural Resources