MCQ Question for Class 10 Science Chapter 14 Sources of Energy with answer

Mod Education are Provided for MCQ Question for class 10 Science Chapter 14 Sources of Energy for free download in PDF.

MCQ Question for Class 10 Science Chapter 14 Sources of Energy with answer
MCQ Question for class 10 Science Chapter 14

Class 10 science chapter 14 mcq online test, multiple choice questions on sources of energy, class 10 science chapter 15 mcq, questions on sources of energy class 10, sources of energy mcq pdf, mcq on sources of energy class 8, sources of energy class 10 1 mark questions, quiz on sources of energy

MCQ Question for Class 10 Science Chapter 14 Sources of Energy with Answer

Question 1.
Which one of the following is an renewable energy source?
(a) Coal
(b) Petroleum
(c) Natural gas
(d) Wind energy

Answer: (d) Wind energy


Question 2.
Which one of the following is a non-renewable energy source?
(a) Fossil fuels
(b) Solar energy
(c) Tidal energy
(d) Water energy

Answer: (a) Fossil fuels


Question 3.
A good source of energy is a given small amount of energy:
(a) Gives small amount of energy
(b) It cannot be stored easily
(c) It should be costly
(d) It should be easily accessible

Answer: (d) It should be easily accessible


Question 4.
Fossil fuel is non-renewable because:
(a) It is used more
(b) It is present underground
(c) It is formed in million of years by decomposition of plants and animals
(d) It is costly.

Answer: (c) It is formed in million of years by decomposition of plants and animals


Question 5.
Natural gas is better fossil fuel because:
(a) It is formed by decomposition of plants and animals
(b) It is found in gas form
(c) It is costly
(d) It is smokeless and no ash is left

Answer: (d) It is smokeless and no ash is left


Question 6.
Hydro power plants generate electricity from:
(a) a liquid
(b) by hot liquid
(c) by steam
(d) by potential energy of water

Answer: (d) by potential energy of water


Question 7.
Charcoal is a better source of energy than coal because:
(a) It is black in colour
(b) It has two ‘e’ in its name
(c) It is derived from coal
(d) It produces more heat, burns without flame and produces less smoke

Answer: (d) It produces more heat, burns without flame and produces less smoke


Question 8.
Source of fossil energy is:
(a) Wind energy
(b) Solar energy
(c) Coal
(d) Hydro electric
Answer: (c) Coal


More MCQ Question for Class 10 Science Chapter 14 Sources of Energy with Answer

Question 1. A good fuel should possess
(a) high ignition temperature
(b) moderate ignition temperature
(c) high calorific value
(d) both high calorific value and moderate ignition temperature

Answer: d


Question 2. The variety of coal which has the highest car-bon content
(a) Anthracite
(b) Peat
(c) Bituminous
(d) Lignite

Answer: a


Question 3. Unit of calorific value of a substance is
(a) Kcal
(b) Joules
(c) J kg
(d) J/kg

Answer: d


Question 4. Biogas is formed in the
(a) presence of air only
(b) presence of water only
(c) absence of air only
(d) presence of water and absence of air

Answer: d


Question 5. Solar energy can be directly converted to elec-trical energy by which of the following de-vices?
(a) solar cooker
(b) solar heater
(c) solar cell
(d) solar geyser

Answer: c


Question 6. Which of the following is the ultimate source of energy?
(a) Water
(b) Sun
(c) Fossil fuels
(d) Uranium

Answer: b


Question 7. Which of the following gases is the main con-stituent of natural gas?
(a) Methane
(b) Ethane
(c) Propane
(d) Butane

Answer: a


Question 8. Which element is used in solar cells?
(a) Carbon
(b) Silicon
(c) Phosphorous
(d) Sulphur

Answer: b


Question 9. Ocean thermal energy is produced due to
(a) pressure difference at different levels in the ocean.
(b) temperature difference at different levels in the ocean.
(c) energy stored by waves in the ocean.
(d) tides rising out of the ocean.

Answer: b


Question 10. A device in which electricity is produced by the process of controlled nuclear fission reaction is called
(a) nuclear chain reaction
(b) hydel power plant
(c) nuclear reactor
(d) thermal power plant

Answer: c


Question 11. One major problem in harnessing nuclear energy is
(a) converting nuclear energy into electrical energy.
(b) sustaining the reaction.
(e) splitting the nuclei.
(d) disposing off spent fuel easily.

Answer: d


Question 12. Spent slurry (Bio-waste after obtaining biogas) is used as
(a) fuel
(b) manure
(c) food for livestock
(d) used again for generating biogas

Answer: b


Fill in the Blanks

1. In the wind energy farms, the wind speed should be higher than ………. to maintain the required speed of
the turbine.
2. The energy produced during controlled ………. reactions is used for generating electricity at nuclear
power plants.
3. The energy available due to the difference in the temperature of water at the surface of the ocean and at
deeper levels is called ………. .
4. Biogas is produced by the ………. of animal wastes or plant wastes in the presence of water.
5. Biogas is an excellent fuel as it contains 75% ………. along with other gases like ………., ………. and ………. .

Answers

1. 15 km/h
2. nuclear fission
3. Ocean thermal energy
4. anaerobic degradation
5. methane, carbon dioxide, hydrogen and hydrogen sulphide

MCQs Question for Class 10 Science Chapter Wise in PDF

MCQ for class 10 Science Chapter 1 – Chemical Reactions and Equations
MCQ for class 10 Science Chapter 2 – Acids, Bases and Salts
MCQ for class 10 Science Chapter 3 – Metals and Non-metals
MCQ for class 10 Science Chapter 4 – Carbon and its Compounds
MCQ for class 10 Science Chapter 5 – Periodic Classification of Elements
MCQ for class 10 Science Chapter 6 – Life Processes
MCQ for class 10 Science Chapter 7 – Control and Coordination
MCQ for class 10 Science Chapter 8 – How do Organisms Reproduce?
MCQ for class 10 Science Chapter 9 – Heredity and Evolution
MCQ for class 10 Science Chapter 10 – Light – Reflection and Refraction
MCQ for class 10 Science Chapter 11 – Human Eye and Colourful World
MCQ for class 10 Science Chapter 12 – Electricity
MCQ for class 10 Science Chapter 13 – Magnetic Effects of Electric Current
MCQ for class 10 Science Chapter 14 – Sources of Energy
MCQ for class 10 Science Chapter 15 – Our Environment
MCQ for class 10 Science Chapter 16 – Management of Natural Resources
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now