MCQ Question for Class 10 Science Chapter 15 Our Environment with Answer

Mod Education are Provided for MCQ Question for class 10 Science Chapter 12 Our Environment for free download in PDF.

MCQ Question for Class 10 Science Chapter 15 Our Environment with Answer
MCQ Question for class 10 Science Chapter 15

Class 10 chapter 15 mcq science, our environment class 10 mcq online test, our environment class 10 mcq test, our environment class 10 mcq learn cbse, mcqs of lesson our environment class 10, our environment class 10 question bank, 1 mark mcq of our environment class 10, multiple choice questions on environment with answers

MCQ Question for Class 10 Science Chapter 15 Our Environment with Answer

Question 1.
Which of the following is biodegradable waste?
(a) DDT
(b) Aluminium can
(c) Plastic bag
(d) Cow dung

Answer: (d) Cow dung


Question 2.
Which of the two sets belong to the same trophic level?
(a) Rabbit: Tiger
(b) Vulture : Rat
(c) Grasshopper : Hawk
(d) Frog : Lizard

Answer: (d) Frog : Lizard


Question 3.
In a given food chain if the amount of energy at the fourth trophic level is 6 kJ, what will be the energy available at the producer level?
(a) 6000 kJ
(b) 20 kJ
(c) 60 kJ
(d) 600 kJ

Answer: (a) 6000 kJ


Question 4.
Which of the following is the best way for disposal of vegetable and fruit peels?
(a) Landfill
(b) Recycling
(c) Composting
(d) Burning

Answer: (c) Composting


Question 5.
The problem caused due to ozone hole is
(a) earthquakes
(b) damage due to UV radiations
(c) chemical pollution
(d) acid rain

Answer: (b) damage due to UV radiations


Question 6.
An ecosystem includes
(a) all living organisms
(b) non-living objects
(c) both living organisms and non-living objects
(d) sometimes living organisms and sometimes non-living objects

Answer: (c) both living organisms and non-living objects


Question 7.
Accumulation of non-biodegradable pesticides in the food chain in increasing amount at each higher trophic level is known as
(a) eutrophication
(b) pollution
(c) biomagnification
(d) accumulation

Answer: (c) biomagnification


Question 8.
In an ecosystem, the 10% of energy available for transfer from one trophic level to the next is in the form of
(a) heat energy
(b) light energy
(c) chemical energy
(d) mechanical energy

Answer: (c) chemical energy


Question 9.
Organisms which synthesise carbohydrates from inorganic compounds using radiant energy are called
(a) decomposers
(b) producers
(c) herbivores
(d) carnivores

Answer: (b) producers


Question 10.
Excessive exposure of humans to UV-rays results in
(i) damage to immune system
(ii) damage to lungs
(iii) skin cancer
(iv) peptic ulcers
(a) (i) and (ii)
(b) (ii) and (iv)
(c) (i) and (iii)
(d) (iii) and (iv)

Answer: (c) (i) and (iii)


Question 11.
Organisms of a higher trophic level which feed on several types of organisms belonging to a lower trophic level constitute the
(a) food web
(b) ecological pyramid
(c) ecosystem
(d) food chain

Answer: (a) food web


Question 12.
In the given Figure the various trophic levels are shown in a pyramid. At which trophic level is maximum energy available?

MCQ Question for Class 10 Science Chapter 15 Our Environment with Answer

(a) T4
(b) T2
(c) T1
(d) T3

Answer: (c) T1


Question 13.
Which group of organisms are not the constituents of a food chain?
(i) Grass, lion, rabbit, wolf
(ii) Plankton, man, fish, grasshopper
(iii) Wolf, grass, snake, tiger
(iv) Frog, snake, eagle, grass, grasshopper
(a) (i) and (iii)
(b) (iii) and (iv)
(c) (ii) and (iii)
(d) (i) and (iv)

Answer: (c) (ii) and (iii)


Question 14.
The percentage of solar radiation absorbed by all the green plants for the process of photosynthesis is about
(a) 1%
(b) 5%
(c) 8%
(d) 10%

Answer: (a) 1%


Question 15.
Which of the statements is incorrect?
(а) All green plants and blue green algae are producers
(b) Green plants get their food from organic compounds
(c) Producers prepare their own food from inorganic compounds
(d) Plants convert solar energy into chemical energy

Answer: (b) Green plants get their food from organic compounds


Question 16.
The decomposers in an ecosystem
(a) convert inorganic material, to simpler forms
(b) convert organic material to inorganic forms
(c) convert inorganic materials into organic compounds
(d) do not breakdown organic compounds

Answer: (b) convert organic material to inorganic forms


Question 17.
Disposable plastic plates should not be used because
(а) they are made of materials with light weight
(b) they are made of toxic materials
(c) they are made of biodegradable materials
(d) they are made of non-biodegradable materials

Answer: (d) they are made of non-biodegradable materials


Question 18.
What will happen if deer is missing in the food chain given below?
Grass → Deer → Tiger
(а) The population of tiger increases
(b) The population of grass decreases
(c) Tiger will start eating grass
(d) The population of tiger decreases and the population of grass increases

Answer: (d) The population of tiger decreases and the population of grass increases


Question 19.
When is the world environment day celebrated?
(a) 16 June
(b) 5 December
(c) 5 June
(d) 5 July

Answer: (c) 5 June


Question 20.
Which of these is a greenhouse gas?
(a) Hydrogen sulphide
(b) Methane
(c) Ozone
(d) Carbon monoxide

Answer: (b) Methane


Question 21.
The transfer of energy in a food chain is always:
(a) Unidirectional
(b) Methane
(c) Bi-directional
(d) Random

Answer: (a) Unidirectional


Question 22.
Which of these organisms are the most important decomposers in an ecosystem?
(a) Algae and fungi
(b) Fungi and bacteria
(c) Algae and bacteria
(d) Bacteria and virus

Answer: (b) Fungi and bacteria


Question 23.
Which of these does not belong to biotic component?
(a) Parasites
(b) Fungi
(c) Bacteria
(d) Soil

Answer: (d) Soil


Fill in the blanks

1. Biodegradable materials persist in the environment as they have a ……………. nature.

Answer: Inert


2. Gardens and crop-fields are ……………. type of ecosystems.

Answer: artificial


3. The amount of energy transferred from a trophic level to the next trophic level is only …………….

Answer: 10%


4. Growth, reproduction etc. of living organisms are affected by the ……………. components of ecosystem.

Answer: abiotic


5. All consumers are directly or indirectly dependent on ……………. for their energy requirements.

Answer: producers


6. A network of food chains is called a …………….

Answer: food web


7. There is always a ……………. flow of energy in a food chain.

Answer: unidirectional


8. The increase in concentration of harmful chemicals at successive trophic levels is called …………….

Answer: biomagnifications


9. Ozone shields the surface of the Earth from ……………. radiation the sun.

Answer: ultraviolet (UV)


10. Forests, ponds and lakes are examples of ……………. type of ecosystems.

Answer: natural


Match the following columns

Column IColumn II
(i) Parasites(a) Abiotic
(ii) Crop field(b) bio-degradable
(iii) Synthetic foam(c) Biotic
(iv) pH(d) Artificial ecosystem
(v) Forests(e) Decomposers
(iv) DDT(f) Scavengers
(vii) Wood(g) Natural ecosystem
(viii) Fungi(h) Biomagnification
(ix) Vulture(i) Non-biodegradable

Answer:

Column IColumn II
(i) Parasites(c) Biotic
(ii) Crop field(d) Artificial ecosystem
(iii) Synthetic foam(a) Abiotic
(iv) pH(h) Biomagnification
(v) Forests(g) Natural ecosystem
(iv) DDT(i) Non-biodegradable
(vii) Wood(b) bio-degradable
(viii) Fungi(e) Decomposers
(ix) Vulture(f) Scavengers

Complete the crossword given below.

MCQ Question for Class 10 Science Chapter 15 Our Environment with Answer


Across
4. These are the chemicals used to kill the pests [9]
7. A top carnivore [4]
8. A primary consumer [4]
9. Bacteria do this to the biodegradable waste [9]
10. Protects us from UV rays [5]
Down
1. Vulture is this type of animal [9]
2. Temperature and soil are these kinds of component of ecosystem [7]
3. Predators and parasites belong to this component of ecosystem [6]
5. Term used for a biological community of interacting organisms and their physical environment [9]
6. All living things need it to function [6]

Answer:
Across:
4. Particide
7. Lion
8. Goat
9. Decompose
10. Ozone

Down:
1. Scavenger
2. Abiotic
3. Biotic
5. Pesticides
6. Energy

MCQs Question for Class 10 Science Chapter Wise in PDF

MCQ for class 10 Science Chapter 1 – Chemical Reactions and Equations
MCQ for class 10 Science Chapter 2 – Acids, Bases and Salts
MCQ for class 10 Science Chapter 3 – Metals and Non-metals
MCQ for class 10 Science Chapter 4 – Carbon and its Compounds
MCQ for class 10 Science Chapter 5 – Periodic Classification of Elements
MCQ for class 10 Science Chapter 6 – Life Processes
MCQ for class 10 Science Chapter 7 – Control and Coordination
MCQ for class 10 Science Chapter 8 – How do Organisms Reproduce?
MCQ for class 10 Science Chapter 9 – Heredity and Evolution
MCQ for class 10 Science Chapter 10 – Light – Reflection and Refraction
MCQ for class 10 Science Chapter 11 – Human Eye and Colourful World
MCQ for class 10 Science Chapter 12 – Electricity
MCQ for class 10 Science Chapter 13 – Magnetic Effects of Electric Current
MCQ for class 10 Science Chapter 14 – Sources of Energy
MCQ for class 10 Science Chapter 15 – Our Environment
MCQ for class 10 Science Chapter 16 – Management of Natural Resources
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now