MCQ Question for Class 10 Science Chapter 12 Electricity with Answer

Mod Education are Provided for MCQ Question for class 10 Science Chapter 11 Electricity for free download in PDF.

MCQ Question for Class 10 Science Chapter 12 Electricity with Answer
MCQ Question for class 10 Science Chapter 12

Class 10 science chapter 12 mcq online test, 50 mcq of chapter electricity class 10, electricity class 10 mcq pdf, electricity class 10 mcq pdf download, mcq questions for class 10 science chapter 13, electricity class 10 mcq online test, physics class 10 chapter 12 mcqs, electricity multiple choice questions with answers pdf class 10

MCQ Question for Class 10 Science Chapter 12 Electricity with Answer

Electricity Class 10 MCQ Question 1. A wire of length /, made of material resistivity ρ is cut into two equal parts. The resistivity of the two parts are equal to,
(a) ρ
(b) ρ/2
(c) 2 ρ
(d) 4 ρ

Answer: a


2. The temperature of a conductor is increased. The graph best showing the variation of its resistance is


Answer: Resistance is directly proportional to temperature of the conductor.


3. A battery of 10 volt carries 20,000 C of charge through a resistance of 20 Ω. The work done in 10 seconds is
(a) 2 × 103 joule
(b) 2 × 105joule
(c) 2 × 104 joule
(d) 2 × 102 joule

Answer: b


4. A boy records that 4000 joule of work is required to transfer 10 coulomb of charge between two points of a resistor of 50 Ω. The current passing through it is
(a) 2 A
(b) 4 A
(c) 8 A
(d) 16 A

Answer: c


5. The resistance whose V-I graph is given below is

(a) 5/3Ω
(b) 3/5Ω
(c) 5/2Ω
(d) 2/5Ω

Answer: b


6. To get 2 Ω resistance using only 6 Ω resistors, the number of them required is
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 6

Answer: b


7. Two wires of same length and area made of two materials of resistivity ρ1 and ρ2 are connected in series to a source of potential V. The equivalent resistivity for the same area is

a) ρ1 + ρ2          
b) ρ1 + ρ2 / ρ1ρ2
c) ρ1ρ2 / ρ1 + ρ2
d) |ρ1 + ρ2|

Answer: c


8. Two devices are connected between two points say A and B in parallel. The physical quantity that will remain the same between the two points is
(a) current
(b) voltage
(c) resistance
(d) None of these

Answer: b


9. The least resistance obtained by using 2 Ω, 4 Ω, 1 Ω and 100 Ω is
a) < 100 Ω
(b) < 4 Ω
(c) < 1 Ω (d) > 2 Ω

Answer: C



Electricity Class 10 MCQ With Answers Pdf Question 11. Calculate the current flows through the 10 Ω resistor in the following circuit.

(a) 1.2 A
(b) 0.6 A
(c) 0.2 A
(d) 2.0 A

Answer: b


12. Two resistors are connected in series gives an equivalent resistance of 10 Ω. When connected in parallel, gives 2.4 Ω. Then the individual resistance are
(a) each of 5 Ω
(b) 6 Ω and 4 Ω
(c) 7 Ω and 4 Ω
(d) 8 Ω and 2 Ω

Answer: b


13. If R1 and R2 be the resistance of the filament of 40 W and 60 W respectively operating 220 V, then
(a) R1 < R2
(b) R2 < R1
(c) R1 = R2
(d) R1 ≥ R2

Answer: b


Electricity MCQ Class 10 Question 14. The resistance of hot filament of the bulb is about 10 times the cold resistance. What will be the resistance of 100 W-220 V lamp, when not in use?
(a) 48 Ω
(b) 400 Ω
(c) 484 Ω
(d) 48.4 Ω

Answer: c


15. If P and V are the power and potential of device, the power consumed with a supply potential V1 is

a) V21/V2 P
(b) V2/V21 P
(c) V/V1 P
(d) V1/V P

Answer: a


16. A coil in the heater consume power P on passing current. If it is cut into halves and joined in parallel, it will consume power
(a) P
(b) \(\frac{P}{2}\)
(c) 2P
(d) 4P

Answer: d


17. A fuse wire repeatedly gets burnt when used with a good heater. It is advised to use a fuse wire of
(a) more length
(b) less radius
(c) less length
(d) more radius

Answer: d


18. A cooler of 1500 W, 200 volt and a fan of 500 W, 200 volt are to be used from a household supply. The rating of fuse to be used is
(a) 2.5 A
(b) 5.0 A
(c) 7.5 A
(d) 10 A

Answer: d


19. The effective resistance between A and B is

(a) 4Ω
(b) 6Ω
(c) May be 10 Ω
(d) Must be 10 Ω

Answer: a


MCQ Electricity Class 10 Question 20. A cell, a resistor, a key, and an ammeter are arranged as shown in the circuit diagrams. The current recorded in the ammeter will be [NCERT Exemplar Problems]
(a) maximum in (i)
(b) maximum in (ii)
(c) maximum in (iii)
(d) same in all the cases

Answer: d


21. A current of 1 A is drawn by a filament of an electric bulb. Number of electrons passing through a cross-section of the filament in 16 seconds would be roughly [NCERT Exemplar Problems]
(a) 1020
(b) 1016
(c) 1018
(d) 1023

Answer: a


22. What is the maximum resistance which can be made using five resistors each of 1/5 W? [NCERT Exemplar Problems]
(a) 1/5 Ω
(b) 10 Ω
(c) 5 Ω
(d) 1 Ω

Answer: d


23. A cylindrical conductor of length l and uniform area of cross-section A has resistance R. Another conductor of length 2l and resistance R of the same material has area of cross-section [NCERT Exemplar Problems]
(a) A/2
(b) 3A/2
(c) 2A
(d) 3A

Answer: c


24. A student carries out an experiment and plots the V-I graph of three samples of nichrome wire with resistances R1 R2 and R3 respectively. Which of the following is hue? [NCERT Exemplar Problems]

(a) R1 = R2 = R3
(b) R1 > R2 > R3
(c) R3 > R2 > R1
(d) R2 > R3 > R1

Answer: c


25. If the current I through a resistor is increased by 100 % (assume that temperature remains unchanged), the increase in power dissipated will be [NCERT Exemplar Problems]
(a) 100%
(b) 200%
(c) 300 %
(d) 400 %

Answer: c


26. The resistivity does not change if [NCERT Exemplar Problems]
(a) the material is changed
(b) the temperature is changed
(c) the shape of the resistor is changed
(d) both material and temperature are changed

Answer: c


27. In an electrical circuit two resistors of 2 Ω and 4 Ω respectively are connected in series to a 6 V battery. The heat dissipated by the 4 Ω resistor in 5 s will be [NCERT Exemplar Problems]
(a) 5 J
(b) 10 J
(c) 20 J
(d) 30 J

Answer: c


28. Electric potential is a:
(a) scalar quantity
(b) vector quantity
(c) neither scalar nor vector
(d) sometimes scalar and sometimes vector

Answer: a


Electricity Question 29. 1 mV is equal to:
(a) 10 volt
(b) 1000 volt
(c) 10-3 volt
(d) 10-6 volt

Answer: c


class 10 Electricity MCQ Question 30. Coulomb is the SI unit of:
(a) charge
(b) current
(c) potential difference
(d) resistance

Answer: a


31. When electric current is passed, electrons move from:
(a) high potential to low potential.
(b) low potential to high potential.
(c) in the direction of the current.
(d) against the direction of the current.

Answer: b


32. The heating element of an electric iron is made up of:
(a) copper
(b) nichrome
(c) aluminium
(d) iron

Answer: b


33. The electrical resistance of insulators is
(a) high
(b) low
(c) zero
(d) infinitely high

Answer: d


34. Electrical resistivity of any given metallic wire depends upon
(a) its thickness
(b) its shape
(c) nature of the material
(d) its length

Answer: c


36. Electric power is inversely proportional to
(a) resistance
(b) voltage
(c) current
(d) temperature

Answer: a


MCQ Chapter Electricity Class 10 Question 37. What is the commercial unit of electrical energy?
(a) Joules
(b) Kilojoules
(c) Kilowatt-hour
(d) Watt-hour

Answer: c


38. Three resistors of 1 Ω, 2 ft and 3 Ω are connected in parallel. The combined resistance of the three resistors should be
(a) greater than 3 Ω
(b) less than 1 Ω
(c) equal to 2 Ω
(d) between 1 Ω and 3 Ω

Answer: b


39. An electric bulb is connected to a 220V generator. The current is 0.50 A. What is the power of the bulb?
(a) 440 W
(b) 110 W
(c) 55 W
(d) 0.0023 W

Answer: b



40. The resistivity of insulators is of the order of
(a) 10-8 Ω-m
(b) 101 Ω-m
(c) 10-6 Ω-m
(d) 106 Ω-m

Answer: a


41. 1 kWh = ……….. J
(a) 3.6 × 10-6 J
(b) 1/3.6 × 106 J
(c) 3.6 × 106 J
(d) 36 × 10-6 J

Answer: c


42. Which of the following gases are filled in electric bulbs?
(a) Helium and Neon
(b) Neon and Argon
(c) Argon and Hydrogen
(d) Argon and Nitrogen

Answer: d


43. 100 J of heat is produced each second in a 4Ω resistor. The potential difference across the resistor will be:
(a) 30 V
(b) 10 V
(c) 20 V
(d) 25 V

Answer: b


Direction (Q44 to Q48): In the following Questions, the Assertion and Reason have been put forward. Read the statements carefully and choose the correct alternative from the following:
(a) Both the Assertion and the Reason are correct and the Reason is the correct explanation of the Assertion.
(b) The Assertion and the Reason are correct but the Reason is not the correct explanation of the Assertion.
(c) Assertion is true but the Reason is false.
(d) The statement of the Assertion is false but the Reason is true.
44. Assertion: When a battery is short circuited, the terminal voltage is zero.
Reason: In short circuit, the current is zero.

Answer: c


45. Assertion: Conductors allow the current to flow through themselves.
Reason: They have free charge carriers.

Answer: a


1. Presence of argon prolongs the life of ____________ .

Answer: Filament of electric bulb


2. Work done on unit charge is called as ____________ .

Answer: Potential difference


3. Two resistors are in parallel when they have ____________ common points.

Answer: One


4. 746 watts make ____________ horse power.

Answer: One


5. Rheostat used in series in a circuit can make a bulb to glow with varying brightness. [True/False]

Answer: True


6. One common point and no sharing devices for that point are the conditions to be satisfied for two resistors to be in series. [True/False]

Answer: True


7. When bulbs are connected in series, the lower power bulb glows brighter. [True/False]

Answer: True


8. Nichrome is used for making standard resistances as it readily varies its resistance with temperature. [True/False]

Answer: False


9. The equivalent resistance between two diametrically opposite points as a wire of 10 Ω resistance is made a circle is 2.5 Ω. [True/False]

Answer: True


10. Devices of higher power used at home have lower resistance. [True/False]

Answer: True


11. 12 V means the work done to carry a unit charge from one point to another is 12 joule. [True/False]

Answer: True


12. Direction: Match Column I with Column II.

Column IColumn II
(i) Fuse wiresA. Rheostat
(ii) BulbsB. Higher resistance
(iii) Higher powerC. Parallel
(iv) Potential dividerD. Series
(v) Lower currentE. Lower resistance
Electricity MCQ Question

Answer:
(i) → D.
(ii) → C,
(iii) → E,  
(iv) → A,
(v) → B


13. Name the charge responsible for the conduction in a conductor?

Answer: Electron.


14. When two ends of a metallic wire are connected across the terminals of a cell, some potential difference is set up between its ends. In which direction, electrons are flowing through the conductors?

Answer: Direction of flow of electron: From a lower potential end of a metallic conductor to its higher potential end.


15. Electric current flows through a metallic conductor from its one end A to other end B. Which end of the conductor is at higher potential? Why?

Answer:
Current always flow from a higher potential to a lower potential end of the conductor. So end ‘A’ of the conductor is at a higher potential.


16. Is there any charge movement in a wire under normal conditions?

Answer: No, net motion is zero even though individual charge can move.


17. Draw the following symbols:
(i) Battery
(ii) Open key
(iii) Resistor of resistance R
(iv) Bulb

Answer:
Explanation:


18. What is ohm? Define it.

Answer: One ohm is that resistance offered by the wire carrying 1A of current when IV is applied across its ends.


19. What happens to resistance of a conductor when its area of cross-section is increased? [CBSE 2011]

Answer: Resistance decreases as R ∝ 1/A


20. The radius of conducting wire is doubled. What will be the ratio of its new specific resistance to the old one?

Answer: 1 : 1, as it depends on the nature of material only.


21. A given length of a wire is doubled on itself and this process is repeated once again. By what factor does the resistance of the wire change? [CBSE 2011]

Answer: Length becomes one-fourth of the original length and area of cross-section becomes four times that of original.


22. Name the scientist who first studied
(i) current
(ii) resistance in detail.

Answer:  
(i) Andre – Marie, Ampere
(ii) Georg – Simon, Ohm.


23. Resistance of an incandescent filament of a lamp is comparatively much more than that when it is at room temperature. Why? [HOTS]

Answer: When bulb is switched on (i.e., incandescent state), the temperature of filament rises. As the temperature increases, the resistance of conductor also increases.


24. Why is magnanin used for making standard resistors?

Answer: Magnanin being an alloy has a low temperature coefficient of resistance.


25. A resistance of 1 k Ω has a current of 0.25 A throughout it when it is connected to the terminals of a battery. What is the potential difference across the ends of a resistor.

Answer: From Ohm’s law,
V = IR = 0.25 × 1000 = 250 V


26. Calculate the current in a circuit if 500 C of charge passes through it in 10 minutes.

Answer: Given: Q = 500 C, t = 10 min. = 10 × 60 = 600 s.


27. An electric iron draws a cu,.ent of 0.6 A when the voltage is 100 volt Calculate the amount of electric charge flowing through it in one hour.

Answer:
As we know, Q = I × t
∴ Q = 0.6 × 3600 = 2160 C


28. Define the term resistivity. [DoE]

Answer: The resistance offered by a wire of unit length and unit cross-sectional area is called resistivity. It is expressed in terms of ohm-metre (Q-m).


29. Write S.I. unit of resistivity. [CBSE 2015]

Answer: Ohm-metre.


30. How will the resistivity of a conductor change when its length is tripled by stretching it?

Answer: The resistivity of a metallic conductor does not depend on the length of the wire, so it will remain same.


31. When a battery is connected to a closed circuit, charge flow in the circuit almost instantaneously. Explain.

Answer: As soon as the battery is connected to the circuit and circuit is closed, a potential difference is felt over the entire circuit. This causes the charges begin to flow.


32. Why is closed path required for the flow of current?

Answer: It makes possible to move the electrons in a particular direction, so closed path is necessary for the flow of current.


33. Why is a series arrangement not used for connecting domestic electrical appliances in a circuit?

Answer:
If any one stops working due to some reason, other will also stop working.


34. A torch bulb is rated at 1.5 V, 500 mA. Find its resistance.

Answer:
Explanation:


Fill in the Blanks

1. The SI unit of current is ……… .
2. According to ……… Law, the potential difference across the ends of a resistor is directly proportional to the ……… through it, provided its remains constant.
3. The resistance of a conductor depends directly on its ……… , inversely on its ……… and also on the ……… of the conductor.
4. The SI unit of resistivity is ……… .
5. If the potential difference across the ends of a conductor is doubled, the current flowing through it, gets ……… .

Answers

1. ampere
2. Ohm’s, current, temperature
3. length, area of cross-section, material
4. ohm-metre (Ω m)
5. doubled

MCQs Question for Class 10 Science Chapter Wise in PDF

MCQ for class 10 Science Chapter 1 – Chemical Reactions and Equations
MCQ for class 10 Science Chapter 2 – Acids, Bases and Salts
MCQ for class 10 Science Chapter 3 – Metals and Non-metals
MCQ for class 10 Science Chapter 4 – Carbon and its Compounds
MCQ for class 10 Science Chapter 5 – Periodic Classification of Elements
MCQ for class 10 Science Chapter 6 – Life Processes
MCQ for class 10 Science Chapter 7 – Control and Coordination
MCQ for class 10 Science Chapter 8 – How do Organisms Reproduce?
MCQ for class 10 Science Chapter 9 – Heredity and Evolution
MCQ for class 10 Science Chapter 10 – Light – Reflection and Refraction
MCQ for class 10 Science Chapter 11 – Human Eye and Colourful World
MCQ for class 10 Science Chapter 12 – Electricity
MCQ for class 10 Science Chapter 13 – Magnetic Effects of Electric Current
MCQ for class 10 Science Chapter 14 – Sources of Energy
MCQ for class 10 Science Chapter 15 – Our Environment
MCQ for class 10 Science Chapter 16 – Management of Natural Resources
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now