MCQ Question for Class 10 Science Chapter 4 Carbon and its Compounds with answer

Mod Education are Provided for MCQ Question for class 10 Science Chapter 4 Carbon and its Compounds with Answers for free download in PDF.

MCQ Question for Class 10 Science Chapter 4 Carbon and its Compounds with answer
MCQ Question for class 10 Science Chapter 4

carbon and its compounds class 10 mcq online test 2022, carbon and its compounds class 10 mcq pdf, class 10 science chapter 4 mcq online test, carbon and its compounds class 10 mcq pdf download, carbon and its compounds class 10 question bank with answers pdf, carbon and its compounds class 10 mcq 2022, carbon and its compounds class 10 extra questions with answers pdf, class 10 science chapter 5 mcq

MCQ Question for Class 10 Science Chapter 4 Carbon and its Compounds

1. Which of the following statements are correct for carbon compounds?
(i) Most carbon compounds are good conductors of electricity.
(ii) Most carbon compounds are poor conductors of electricity.
(iii) Force of attraction between molecules of carbon compounds is not very strong.
(iv) Force of attraction between molecules of carbon compounds is very strong.
(a) (ii) and (iv)
(b) (ii) and (iii)
(c) (i) and (iv)
(d) (i) and (iii)

Answer: b


2. C3H8 belongs to the homologous series of
(a) Alkynes
(b) Alkenes
(c) Alkanes
(d) Cyclo alkanes

Answer: c


3.

MCQ Question for Class 10 Science Chapter 4 Carbon and its Compounds with answer
(a) 2-ethyl-2-methyl propane
(b) 2, 2-demethyl butane
(c) 1,1,1-trimethyl propane
(d) 2, 2-methyl butane
Answer: b
 

4. Which of the following is the formula of Butanoic acid?

MCQ Question for Class 10 Science Chapter 4 Carbon and its Compounds with answer

Answer: d


5. The number of isomers of pentane is
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5

Answer: b


6. Which of the following will undergo addition reactions?
(a) CH4
(b) C3H8
(C) C2H6
(d) C2H4

Answer: d


7. When ethanoic acid is treated with NaHCO^ the gas evolved is
(a) H2
(b) CO2
(c) CH4
(d) CO

Answer: b


8. Ethanol on complete oxidation gives
(a) acetic acid/ethanoic acid
(b) CO2 and water
(c) ethanal
(d) acetone/ethanone

Answer: b


9. Which of the following will give a pleasant smell of ester when heated with ethanol and a small quantity of sulphuric acid?
(a) CH3COOH
(b) CH3CH2OH
(c) CH3OH
(d) CH3CHO

Answer: a


10. Name the functional group present in CH3COCH3.
(a) Alcohol
(b) Carboxylic acid
(c) Ketone
(d) Aldehyde

Answer: c


11. Why does carbon form compounds mainly by covalent bonding?
(a) There are four electrons in the outermost shell of carbon.
(b) It requires large amount of energy to form C4+ or C4sup>4-.
(c) It shares its valence electrons to complete its octet.
(d) All the above.

Answer: d


12. Addition reactions are undergone by
(a) saturated hydrocarbons (alkanes)
(b) only alkenes
(c) only alkynes
(d) both alkenes and alkynes

Answer: d


13. Identify ‘A’ in the following reaction:
CH3COOH + Na2CO3 → A + CO2 + H0O
(a) CH3COONa
(b) CH2(Na)COOH
(c) NaOH
(d) NaHCO3

Answer: a


14. Which of the following belongs to homologous series of alkynes?
C6H6, C2H6, C2H4, C3H4.
(a) C6H6
(b) C2H4
(C) C2H6
(d) C3H4

Answer: d


15. A hydrocarbon has four carbon atoms. Give its molecular formula if it is an alkene.
(a) C4H10
(b) C4H8
(C) C4H6
(d) C4H4

Answer: b


16. Identify A and B

MCQ Question for Class 10 Science Chapter 4 Carbon and its Compounds with answer

Answer: a


17. Give the IUPAC name of CH3COOC2H5.
(a) Ethyl ethanoic acid
(b) Butanoate
(c) Ethyl ethanoate
(d) Etyl methyl carboxylic acid

Answer: c


18. The firSt member of the alkyne homologous series is
(a) propyne
(b) ethyne
(c) methane
(d) ethene

Answer: b


19. In diamond, each carbon atom is bonded to four other carbon atoms to form
(a) a hexagonal array
(b) a rigid three-dimensional structure
(c) a structure in the shape of a football
(d) a structure of a ring

Answer: b


20. A soap molecule has a
(a) hydrophobic head and hydrophobic tail
(b) hydrophobic head and hydrophilic tail
(c) hydrophilic head and hydrophilic tail
(d) hydrophilic head and hydrophobic tail

Answer: d


Short Question for Class 10 Science Chapter 4 Carbon and its Compounds with answer

Fill in the Blanks
1. ………. is a versatile element that forms the basis for all living organisms and many of the things we use.
2. Covalent bonds are formed by the ………. of electrons between two atoms so that both can achieve a
completely filled outermost shell.
3. The unsaturated hydrocarbons which contain one or more double bonds are called
4. The general formula of alkynes is ………. .
5. A group of organic compounds having similar structures and similar chemical properties in which the successive compounds differ by CH2 group is called a ………. .
6. ………. are sweet-smelling substances which are used in making perfumes.

ANSWERS
1. Carbon
2. sharing
3. alkenes
4. CnH2n-2
5. homologous series
6. Esters

MCQs Question for Class 10 Science Chapter Wise in PDF

MCQ for class 10 Science Chapter 1 – Chemical Reactions and Equations
MCQ for class 10 Science Chapter 2 – Acids, Bases and Salts
MCQ for class 10 Science Chapter 3 – Metals and Non-metals
MCQ for class 10 Science Chapter 4 – Carbon and its Compounds
MCQ for class 10 Science Chapter 5 – Periodic Classification of Elements
MCQ for class 10 Science Chapter 6 – Life Processes
MCQ for class 10 Science Chapter 7 – Control and Coordination
MCQ for class 10 Science Chapter 8 – How do Organisms Reproduce?
MCQ for class 10 Science Chapter 9 – Heredity and Evolution
MCQ for class 10 Science Chapter 10 – Light – Reflection and Refraction
MCQ for class 10 Science Chapter 11 – Human Eye and Colourful World
MCQ for class 10 Science Chapter 12 – Electricity
MCQ for class 10 Science Chapter 13 – Magnetic Effects of Electric Current
MCQ for class 10 Science Chapter 14 – Sources of Energy
MCQ for class 10 Science Chapter 15 – Our Environment
MCQ for class 10 Science Chapter 16 – Management of Natural Resources
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now