MCQ Question for Class 10 Science Chapter 3 Metals and Non- metals with Answer

Mod Education are Provided for MCQ Question for class 10 Science Chapter 3 Metals and Non-metals with Answer for free download in PDF and Video Class.

MCQ Question for class 10 Science Chapter 3 Metals and Non-metals with Answer
MCQ Question for class 10 Science Chapter 3

metals and non-metals class 10 mcq pdf, metals and non metals class 10 mcq test, etals and non metals class 10 mcq online test, class 10 science chapter 4 mcq questions and answers, mcq on metals and non metals for competitive exams, class 10 science chapter 3 mcq online test, metals and non-metals class 10 test pdf
question bank on metals and non-metals class 10

MCQ Question for class 10 Science Chapter 3 Metals and Non-metals

1. Aluminium is used for making cooking uten¬sils. Which of the following properties of alu¬minium are responsible for the same?

(i) Good thermal conductivity
(ii) Good electrical conductivity
(iii) Ductility
(iv) High melting point
(a) (i) and (ii)
(b) (i) and (iii)
(c) (ii) and (iii)
(d) (i) and (iv)

Answer: d


2. The most abundant metal in the earth’s crust is
(a) Iron
(b) Aluminium
(c) Calcium
(d) Sodium

Answer: b


3. The poorest conductor of heat among metals is
(a) Lead
(b) Mercury
(c) Calcium
(d) Sodium

Answer: a


4. Which property of metals is used for making bells and strings of musical instruments like Sitar and Violin?
(a) Sonorousness
(b) Malleability
(c) Ductility
(d) Conductivity

Answer: a


5. Al2O3 + 2NaOH → …… + H2O
(a) Al(OH)3
(b) Na2O
(c) NaAlO2
(d) AlNaO2

Answer: c


Class 10 Science Chapter 3 Metals and Non- metals 6. Which of the following is the correct arrange-ment of the given metals in ascending order of their reactivity?
Zinc, Iron, Magnesium, Sodium

(a) Zinc > Iron > Magnesium > Sodium
(b) Sodium > Magnesium > Iron > Zinc
(c) Sodium > Zinc > Magnesium > Iron
(d) Sodium > Magnesium > Zinc > Iron

Answer: d


7. Which of the following pairs will give dis-placement reactions?

(a) FeSO4 solution and Copper metal
(b) AgNO3 solution and Copper metal
(c) CuSO4 solution and Silver metal
(d) NaCl solution and Copper metal

Answer: b


8. Non-metals form covalent chlorides because
(a) they can give electrons to chlorine
(b) they can share electrons with chlorine
(c) they can give electrons to chlorine atoms to form chloride ions
(d) they cannot share electrons with chlorine atoms

Answer: b


9. Which of the following oxide(s) of iron would be obtained on prolonged reaction of iron with steam?
(a) FeO
(b) Fe2O3
(c) Fe3O4
(d) Fe2O3 and Fe2O4

Answer: c


10. Which of tire following are not ionic compounds?
(i) KCl
(ii) HCl
(iii) CCl4
(iv) NaCl
(a) (i) and (ii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (iii) and (iv)
(d) (i) and (iii)

Answer: b


More MCQ Question for Class 10 Science Chapter 3 Metals and Non- metals

11. The electronic configuration of three elements X, Y and Z are as follows:
X = 2, 4, Y = 2, 7, Z = 2,1 Which two elements will combine to form an ionic compound and write the correct formula,
(a) X2Y
(b) YZ
(c) XZ3</sub
(d) Y2Z

Answer: b


12. The highly reactive metals like Sodium, Potas-sium, Magnesium, etc. are extracted by the
(a) electrolysis of their molten chloride
(b) electrolysis of their molten oxides
(c) reduction by aluminium
(d) reduction by carbon

Answer: a


13. Which of the following non-metal is lustrous?
(a) Sulphur
(b) Oxygen
(c) Nitrogen
(d) Iodine

Answer: d


14. Example of an amphoteric oxide is:
(a) Na2O
(b) K2O
(C) Al2O3
(d) MgO

Answer: c


15. Which one among the following is an acidic oxide?
(a) Na2O
(b) CO
(c) CO2
(d) Al2O3

Answer: c


MCQs Class 10 Science Chapter 3 Metals and Non- metals 16. The atomic number of an element ‘X’ is 12. Which inert gas is nearest to X?
(a) He
(b) Ar
(c) Ne
(d) Kr

Answer: c


17, The process in which a carbonate ore is heated strongly in the absence of air to convert it into metal oxide is called
(a) Roasting
(b) Reduction
(c) Calcination
(d) Smelting

Answer: c


18. Oxides of moderately reactive metals like Zinc, Iron, Nickel, Tin, Copper etc. are reduced by using
(a) Aluminium as reducing agent
(b) Sodium as reducing agent
(c) Carbon as reducing agent
(d) Calcium as reducing agent

Answer: c


19. In thermite welding a mixture of …… and …… is ignited with a burning magnesium ribbon which produces molten iron metal as large amount of heat is evolved.
(a) iron (III) oxide and aluminium powder
(b) iron (II) oxide and aluminium powder
(c) iron (III) chloride and aluminium powder
(d) iron (III) sulphate and aluminium powder

Answer: a


20. Galvanisation is a method of protecting iron from rudftng by coating with a thin layer of
(a) Galium
(b) Aluminium
(c) Zinc
(d) Silver

Answer: c


21. An element X is soft and can be cut with a knife. This is very reactive to air and cannot be kept open in air. It reacts vigorously with water. Identify the element from the following
(a) Mg
(b) Na
(c) P
(d) Ca

Answer: b


22. Reaction between X and Y forms compound Z. X loses electron and Y gains electron. Which of the following properties is not shown by Z?
(a) Has high melting point
(b) Has low melting point
(c) Conducts electricity in molten state
(d) Occurs as solid

Answer: c


23. The electronic configurations of three ele¬ments X, Y and Z are X — 2, 8; Y — 2, 8, 7 and Z — 2, 8, 2. Which’of the following is correct?
(a) X is a metal
(b) Y is a metal
(c) Z is a non-metal
(d) Y is a non-metal and Z is a metal

Answer: c


24. Amalgam is an alloy of
(a) Copper and Tin
(b) Mercury
(c) Lead and Tin
(d) Copper and Zinc

Answer: b


25. Copper objects lose their shine and form green coating of
(a) Copper oxide
(b) Copper hydroxide and Copper oxide
(c) Basic Copper carbonate
(d) Copper carbonate

Answer: c


Class 10 Science Chapter 3 Short Question

Fill in the blanks class 10 science chapter 3

1. Elements can be classified as ……… and ……. .
2. Two examples of metals which are poor conductors of heat are ………, ……… .
3. Two metals which melt when kept on the palm are ………, ……… .
4. A non-metal which is a good conductor of electricity is ……… .
5. Metals can form positive ions by ……… .
6. A non-metal which is lustrous is ……… .
7. A metal which burns in air with a dazzling white flame is ……… .
8. Metals above hydrogen in the activity series can displace ……… from dilute acids.
9. The extraction of metals from their ores and then refining them for use is known as ……… .
10. ……… is an allotroph of carbon and is the hardest natural substance.
11. Metals which are so soft that they can be cut with a knife are ………, ………
12. Metal oxides ……… and ……… dissolve in water to form alkalis.

Answers

1. metals, non-metals
2. Lead, Mercury
3. Gallium, Caesium
4. Graphite
5. losing electrons
6. Iodine
7. Magnesium
8. Hydrogen
9. metallurgy
10. Diamond
11. Sodium, Potassium
12. Sodium Oxide and Potassium oxide

MCQs Question for Class 10 Science Chapter Wise in PDF

MCQ for class 10 Science Chapter 1 – Chemical Reactions and Equations
MCQ for class 10 Science Chapter 2 – Acids, Bases and Salts
MCQ for class 10 Science Chapter 3 – Metals and Non-metals
MCQ for class 10 Science Chapter 4 – Carbon and its Compounds
MCQ for class 10 Science Chapter 5 – Periodic Classification of Elements
MCQ for class 10 Science Chapter 6 – Life Processes
MCQ for class 10 Science Chapter 7 – Control and Coordination
MCQ for class 10 Science Chapter 8 – How do Organisms Reproduce?
MCQ for class 10 Science Chapter 9 – Heredity and Evolution
MCQ for class 10 Science Chapter 10 – Light – Reflection and Refraction
MCQ for class 10 Science Chapter 11 – Human Eye and Colourful World
MCQ for class 10 Science Chapter 12 – Electricity
MCQ for class 10 Science Chapter 13 – Magnetic Effects of Electric Current
MCQ for class 10 Science Chapter 14 – Sources of Energy
MCQ for class 10 Science Chapter 15 – Our Environment
MCQ for class 10 Science Chapter 16 – Management of Natural Resources
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now