MCQ Question for Class 10 Science Chapter 8 How do Organisms Reproduce? with Answer

Mod Education are Provided for MCQ Question for class 10 Science Chapter 8 How do Organisms Reproduce? for free download in PDF.

MCQ Question for Class 10 Science Chapter 8 How do Organisms Reproduce? with Answer
MCQ Question for class 10 Science Chapter 8

mcq on how do organisms reproduce class 10, how do organisms reproduce class 10 mcq online test, how do organisms reproduce class 10 fill in the blanks, mcq on reproduction in organisms pdf class 10, mcq questions for class 10 science chapter 9, class 10 science chapter 8 mcq online test, how do organisms reproduce class 10 questions and answers pdf, how do organisms reproduce mcq online test

MCQ Question for Class 10 Science Chapter 8 How do Organisms Reproduce? with Answer

1. During favourable conditions, Amoeba reproduces by
(a) multiple fission
(b) binary fission
(c) budding
(d) fragmentation

Answer: b


2. A feature of reproduction that is common to Amoeba, Yeast and Spirogyra is that
(a) they reproduce asexually
(b) they are all unicellular
(c) they reproduce only sexually
(d) they are all multicellular

Answer: a


3. The ability of a cell to divide into several cells during reproduction in Plasmodium is called
(a) budding
(b) multiple fission
(c) binary fission
(d) reduction division

Answer: b


4. Bryophyllum can be propagated vegetatively by the
(a) stem
(b) leaf
(c) root
(d) flower

Answer: b


5. Vegetative propagation refers to formation of new plants from
(a) stem, flowers and fruits
(b) stem, leaves and flowers
(c) stem, roots and flowers
(d) stem, roots and leaves

Answer: d


6. In a potato, vegetative propagation takes place by:
(a) root
(b) leaf
(c) stem tuber
(d) grafting

Answer: c


7. Vegetatively propagated plants
(a) do not bear roots
(b) do not bear buds
(c) are genetically similar
(d) are genetically dissimilar

Answer: c


8. Spirogyra reproduce by
(a) budding
(b) fragmentation
(c) regeneration
(d) fission

Answer: b


9. In Rhizopus, tubular thread like structures bearing sporangia at their tips are called
(a) filaments
(b) hyphae
(c) rhizoids
(d) roots

Answer: b


10. Plants like banana, rose, jasmine, orange have lost the capacity to produce
(a) seeds
(b) buds
(c) flower
(d) roots

Answer: a


11. The flower of the Hibiscus plant is
(a) bisexual
(b) unisexual
(c) neuter
(d) very small

Answer: a


12. The part of the flower which is present in the centre of the flower is
(a) Sepals
(b) Petals
(c) Carpels
(d) Stamens

Answer: c


13. The seed that contains the future plant is called the
(a) cotyledons
(b) seed coat
(c) germ cells
(d) embryo

Answer: d


14. The period of pregnancy is called
(a) gestation period
(b) incubation period
(c) ovulation
(d) menstruation period

Answer: a


15. The process of release of eggs from the ovary is called
(a) menstruation
(b) reproduction
(c) insemination
(d) ovulation

Answer: d


16. The period during adolescence when the reproductive tissues begin to mature is called
(a) ovyfetion
(b) puberty
(c) germination
(d) propagation

Answer: b


17. In human beings, the fertilization occurs in the
(a) uterus
(b) ovaries
(c) fallopian tubes
(d) vagina

Answer: c


18. Along the path of the vas-deferens the secretions of which gland provide nutrition to the sperms?
(a) Prostate glands
(b) Seminal vesicles
(c) Scrotum
(d) Urinary bladder

Answer: b


19. The embryo in humans gets nutrition from the mother’s blood with the help of a special tissue called
(a) Placenta
(b) Villi
(c) Uterus
(d) Womb

Answer: a


20. Which among the following diseases is not sexually transmitted?
(a) Syphyllis
(b) Hepatitis
(c) HIV-AIDS
(d) Gonorrhea

Answer: b


21. Which of the following method of contraception protects from acquiring sexually trans¬mitted diseases?
(a) Surgery
(b) Condoms
(c) Copper-T
(d) Oral-pills

Answer: b


22. In human males, the testes lie in the scrotum, because it helps in the
(a) process of mating
(b) formation of sperms
(c) easy transfer of gametes
(d) secretion of estrogen

Answer: b


Fill in the Blanks Question for Class 10 Science Chapter 8 How do Organisms Reproduce? with Answer

1. The process of reproduction involving only one cell or one parent is called ………….. .
2. ………….. is a duct coming from the urinary bladder which carries sperms.
3. Process of fertilization takes place in the ………….. tube in humans.
4. ………….. is the ability of an organism to replace its lost body parts.
5. ………….. is called the production of new plants from stems, roots or leaves.
6. ………….. is the term used to refer to the commencement of menstruation at puberty.
7. ………….. is the virus that causes AIDS.

Answers

1. Uniparental/ Asexual reproduction
2. Vas deferens
3. fallopian
4. Regeneration
5. Vegetative propagation
6. Menarch
7. HIV-Human Immuno Virus

MCQs Question for Class 10 Science Chapter Wise in PDF

MCQ for class 10 Science Chapter 1 – Chemical Reactions and Equations
MCQ for class 10 Science Chapter 2 – Acids, Bases and Salts
MCQ for class 10 Science Chapter 3 – Metals and Non-metals
MCQ for class 10 Science Chapter 4 – Carbon and its Compounds
MCQ for class 10 Science Chapter 5 – Periodic Classification of Elements
MCQ for class 10 Science Chapter 6 – Life Processes
MCQ for class 10 Science Chapter 7 – Control and Coordination
MCQ for class 10 Science Chapter 8 – How do Organisms Reproduce?
MCQ for class 10 Science Chapter 9 – Heredity and Evolution
MCQ for class 10 Science Chapter 10 – Light – Reflection and Refraction
MCQ for class 10 Science Chapter 11 – Human Eye and Colourful World
MCQ for class 10 Science Chapter 12 – Electricity
MCQ for class 10 Science Chapter 13 – Magnetic Effects of Electric Current
MCQ for class 10 Science Chapter 14 – Sources of Energy
MCQ for class 10 Science Chapter 15 – Our Environment
MCQ for class 10 Science Chapter 16 – Management of Natural Resources