MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 17 Stars and the Solar System with Answers

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 17 : NCERT CBSE RBSE other Board MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 17 Stars and the Solar System with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern.

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 17 Stars and the Solar System with Answers

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 17 Stars and the Solar System with Answers


Question 1.
Which of the following does not belong to the family of solar system?
(a) Planet
(b) Galaxy
(c) Meteors
(d) Comet

Answer: (b) Galaxy


Question 2.
The Halley’s Comet is seen after every
(a) 76 months
(b) 76 years
(c) 56 months
(d) 56 years

Answer: (b) 76 years


Question 3.
Ursa Major is a
(a) star
(b) constellation
(c) seen only with telescope
(d) satellite

Answer: (b) constellation


Question 4.
Which planet has the largest number of satellites?
(a) Jupiter
(b) Saturn
(c) Mercury
(d) Mars

Answer: (b) Saturn


Question 5.
Which unit is used to measure astronomical distances?
(a) Leap year
(b) Light year
(c) Century
(d) Sound year

Answer: (b) Light year


Question 6.
The stars forming a recognizable shape is called
(a) constellation
(b) system
(c) galaxy
(d) asteroids

Answer: (a) constellation


Question 7.
Which star is nearest to Earth?
(a) Pole star
(c) Orion
(b) Cassiopeia
(d) Sun

Answer: (d) Sun


Question 8.
What term is used for celestial bodies that revolve around the Sun in highly elliptical orbit?
(a) Comet
(b) Meteors
(c) Asteroids
(d) Planets

Answer: (a) Comet


Question 9.
Which small objects revolve between the orbits of Mars and Jupiter?
(a) Satellites
(b) Comets
(c) Asteroids
(d) Meteorites

Answer: (c) Asteroids


Question 10.
Which planet is called morning star or evening star?
(a) Venus
(b) Mars
(c) Jupiter
(d) Mercury

Answer: (a) Venus


Q11. The stars forming a recognizable shape is called

(a) constellation
(b) system
(c) galaxy
(d) asteroids

Answer: (a) constellation


Q12. Which of the following is not inner planet:

(a) Mercury
(b) Jupiter
(c) Mars
(d) Earth

Answer: (b) Jupiter


Q13. Which star is nearest to Earth?

(a) Pole star
(c) Orion
(b) Cassiopeia
(d) Sun

Answer: (d) Sun


Q14. Which of the following Is not outer planet:

(a) Venus
(b) Saturn
(c) Uranus
(d) Neptune

Answer: (a) Venus


Q15. What term is used for celestial bodies that revolve around the Sun in highly elliptical orbit?

(a) Comet
(b) Meteors
(c) Asteroids
(d) Planets

Answer: (a) Comet


Q16. Halley’s comet appear after nearly:

(a) 75 years
(b) 76 years
(c) 76 months
(d) None of these

Answer: (b) 76 years


Q17. Which small objects revolve between the orbits of Mars and Jupiter?

(a) Satellites
(b) Comets
(c) Asteroids
(d) Meteorites

Answer: (c) Asteroids


Q18. Shooting stars are:

(a) Stars
(b) Planets
(c) Meteors
(d) Nope of these

Answer: (c) Meteors


Q19. Which planet is called morning star or evening star?

(a) Venus
(b) Mars
(c) Jupiter
(d) Mercury

Answer: (a) Venus


Q20. Asteroids are seen between the orbits of:

(a) Mercury and Earth
(b) Mais and Jupiter
(c) Earth and Mars
(d) Nne of these

Answer: (b) Mais and Jupiter


Match the following items given in Column A with that in Column ‘B’:

Column AColumn B
(i) Nearest of the Sun(a) Jupiter
(ii) Largest planet(b) Star
(iii) Comets(c) Artificial satellites
(iv) Alpha Centauri(d) A constellation
(v) INSAT 3E(e) Other than planets
(vi) Ursa major(f) Neptune
(vii) Planet(g) Mercury

Answer:

Column AColumn B
(i) Nearest of the Sun(g) Mercury
(ii) Largest planet(a) Jupiter
(iii) Comets(e) Other than planets
(iv) Alpha Centauri(b) Star
(v) INSAT 3E(c) Artificial satellites
(vi) Ursa major(d) A constellation
(vii) Planet(f) Neptune

MCQ Questions for Class 8 Science with Answers

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 1 Crop Production and Management
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 4 Materials: Metals and Non-Metals
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 5 Coal and Petroleum
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 6 Combustion and Flame
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 7 Conservation of Plants and Animals
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 8 Cell Structure and Functions
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 9 Reproduction in Animals
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 11 Force and Pressure
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 12 Friction
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 13 Sound
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 14 Chemical Effects of Electric Current
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 15 Some Natural Phenomena
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 16 Light
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 17 Stars and the Solar System
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 18 Pollution of Air and Water