MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe with Answers

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 2 : NCERT CBSE RBSE other Board MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern.

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe with Answers

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe with Answers


1. Diseases like polio and chicken pox are caused by _______
a) Bacteria
b) Fungi
c) Virus
d) Worms

Answer: (c)


2. Examples of Multicellular Microorganism are
a) Algae, Bacteria
b) Bacteria and Fungi
c) Bacteria and Viruses
d) Algae and Fungi

Answer: (d)


3. Some medicines obtained from micro-organisms are applied to kill or stop the growth of disease-causing microorganisms. Such medicines are called ______.
a) Antibodies
b) Antibiotics
c) Antiseptics
d) All of the above

Answer: (b)


4. A common preservative used in jam and pickles is
a) Sodium benzoate
b) Nitric acid
c) Sodium Chloride
d) Copper Sulphate

Answer: (a)


5. Rhizobium found in root nodules of leguminous roots is an
a) Atmospheric Carbon fixer
b) Atmospheric Oxygen fixer
c) Atmospheric Nitrogen fixer
d) All of the above

Answer: (c)


6. Lactobacillus is commonly found in
a) Cake
b) Curd
c) Bread
d) All of the above

Answer: (b)


7. The process of conversion of sugar into alcohol by yeast is called
a) Fermentation
b) Pasteurisation
c) Alcoholism
d) All of the above

Answer: (a)


8. The pores in the bread is due to gas bubbles of
a) Oxygen
b) Nitrogen di oxide
c) Nitrogen
d) Carbon di oxide

Answer: (d)


9. Deliberately injecting weak microbes into a healthy body and producing antibodies to fight against strong microbes is called _______
a) Medication
b) Antibiotics
c) Vaccination
d) All of the above

Answer: (c)


10. The microbe for Malaria is carried by
a) Male Anopheles mosquito
b) Female Anopheles Mosquito
c) Male Aedes mosquito
d) Female Aedes mosquito

Answer: (b)


Question 11.
Which bacteria helps in settling of curd?
(a) Rhizobium
(b) Lactobacillus
(c) Vibriocholarae
(d) Bacillus

Answer: (b) Lactobacillus


Question 12.
Which microorganism causes AIDS?
(a) A protozoa
(b) A bacteria
(c) A virus
(d) An algae

Answer: (c) A virus


Question 13.
Which of the following disease is spread due to bacteria?
(a) Tuberculosis
(b) Measles
(c) Chicken pox
(d) Polio

Answer: (a) Tuberculosis


Question 14.
Which of the following is not used as food preservatives?
(a) Salt
(b) Sugar
(c) Vinegar
(d) Methane

Answer: (d) Methane


Question 15.
The process by which amount of nitrogen remains the same in the atmosphere is known as
(a) fermentation
(b) carbon cycle
(c) nitrogen cycle
(d) photosynthesis

Answer: (c) nitrogen cycle


Match the following items given in Column ‘A with that in Column ‘B’:

Column AColumn B
TuberculosisEdward Jenner
Chicken poxFleming
MalariaL. Pasteur
Rust of wheatHIV
PasteurizationFungi
AntibioticVirus
VaccinationBacteria
AIDSProtozoa

Answer:

Column AColumn B
TuberculosisBacteria
Chicken poxVirus
MalariaProtozoa
Rust of wheatFungi
PasteurizationL. Pasteur
AntibioticFleming
VaccinationEdward Jenner
AIDSHIV

MCQ Questions for Class 8 Science with Answers

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 1 Crop Production and Management
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 4 Materials: Metals and Non-Metals
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 5 Coal and Petroleum
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 6 Combustion and Flame
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 7 Conservation of Plants and Animals
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 8 Cell Structure and Functions
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 9 Reproduction in Animals
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 11 Force and Pressure
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 12 Friction
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 13 Sound
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 14 Chemical Effects of Electric Current
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 15 Some Natural Phenomena
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 16 Light
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 17 Stars and the Solar System
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 18 Pollution of Air and Water