MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 18 Pollution of Air and Water with Answers

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 18 : NCERT CBSE RBSE other Board MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 18 Pollution of Air and Water with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern.

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 18 Pollution of Air and Water with Answers

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 18 Pollution of Air and Water with Answers


Q1. Which gas is the major pollutant of air?

(a) Carbon monoxide
(b) Nitrogen
(c) Oxygen
(d) Propane

Answer: (a) Carbon monoxide


Q2. CFC is:

(a) Chloro fluoro carbon
(b) Carbon fluo ro carbon
(c) Carbon fourme carbon
(d) Carbon fluoro chloro.

Answer: (a) Chloro fluoro carbon


Q3. The increase in concentration of which gas is not responsible for Global Warming?

(a) Sulphur dioxide
(b) Nitrogen
(c) Carbon dioxide
(d) Methane

Answer: (b) Nitrogen


Q4. The reason for greenhouse effect is:

(a) Decrease in quantity of CO2 in atmosphere
(b) Increase in quantity of CO2 in atmosphere
(c) Decrease in quantity of oxygen in atmosphere
(d) Increase in quantity of oxygen in atmosphere

Answer: (b) Increase in quantity of CO2 in atmosphere


Q5. In which year Ganga Action Plan was launched?

(a) 1980
(b) 1984
(c) 1982
(d) 1985

Answer: (d) 1985


Q6. The gas depleting ozone layer is:

(a) Nitrogen.
(b) Oxygen
(c) CFC
(d) Carbon dioxide

Answer: (b) Oxygen


Q7. What radiations are absorbed by CO2?

(a) Ultrared radiations
(b) Infrared radiations
(c) Ultraviolet radiations
(d) None of these

Answer: (b) Infrared radiations


Q8. The greenhouse effect gas is:

(a) CO2
(b) Methane
(c) CFC
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Q9. Which element is present in the exhaust of automobiles?

(a) Lead
(b) Calcium
(c) Chromium
(d) Magnesium

Answer: (a) Lead


Q10. Better fuel is:

(a) Peton
(b) Diesel
(c) Coal
(d) CNG

Answer: (d) CNG


Q11. The phenomenon of marble cancer is due to

(a) soil particles
(b) fog
(c) CFCs
(d) acid rain

Answer: (d) acid rain


Q12. The following gas is not an air pollutant:

(a) Carbon dioxide
(b) Oxides of nitrogen
(c) Sulphur dioxide
(d) Oxygen

Answer: (d) Oxygen


Q13. The solid or liquid particles dispersed in the air are called

(a) oxides
(b) acids
(c) hydrocarbons
(d) aerosols

Answer: (d) aerosols


Q14. The following gas forms acid rain:

(a) Carbandioxide
(b) Ozone
(c) Sulphur dioxide
(d) Carbon monoxide

Answer: (c) Sulphur dioxide


Q15. The type of pollution which is likely to affect Taj Mahal in Agra to a greater extent is

(a) air pollution
(b) soil pollution
(c) water pollution
(d) noise pollution

Answer: (a) air pollution


Question 16.
Carbon monoxide in vehicle exhaust causes
(a) Increased oxygen carrying capacity of RBCs
(b) Reduced Nitrogen carrying capacity of RBCs
(c) Reduced oxygen carrying capacity of RBCs
(d) Reduced carbon carrying capacity of RBCs

Answer: (c) Reduced oxygen carrying capacity of RBCs


Question 17.
Smog =
(a) Smoke in dog’s stomach
(b) Smoke + fog
(c) Smoke dog
(d) frog in fog

Answer: (b) Smoke + fog


Question 18.
The gas used in refrigerating appliance causing serious damage to ozone is
(a) MFCs
(b) CFCs
(c) LPCs
(d) DPCs

Answer: (b) CFCs


Question 19.
Acid rain mainly contains
(a) Sodium chloride
(b) Sulphur dioxide and Nitrogen dioxide
(c) Hydrochloric acid
(d) Carbon tetra chloride

Answer: (b) Sulphur dioxide and Nitrogen dioxide


Question 20.
Marble cancer is caused by
(a) bacteria
(b) virus
(c) Acid rain
(d) Alkali rain

Answer: (c) Acid rain


Question 21.
Greenhouse effect is
(a) Painting house green in colour
(b) Wearing green colour dress
(c) Having green room in the house
(d) Sun’s heat is trapped and not allowed to escape

Answer: (d) Sun’s heat is trapped and not allowed to escape


Question 22.
Greenhouse gases includes
(a) CO2, Methane, Nitrous oxide
(b) CO2, Argon, Nitrous oxide
(c) CO2, Methane, Chlorine
(d) CO2, Methane, Flourine

Answer: (a) CO2, Methane, Nitrous oxide


Question 23.
_____ is a commonly used chemical method for purifying water.
(a) Brominization
(b) Flourination
(c) Filtration
(d) Chlorination

Answer: (d) Chlorination


Question 24.
Ganga Action Plan is associated with
(a) Increase of fish culture in the Ganges
(b) Reduce Ganga water pollution
(c) Construct more bridges over the Ganges
(d) Increase water transport on the Ganges

Answer: (b) Reduce Ganga water pollution


Question 25.
Van Mahotsav is
(a) Planting trees in January
(b) Cutting trees in January
(c) Cutting trees in July
(d) Planting trees in July

Answer: (d) Planting trees in July


Match the following items given in Column ‘A’ with that in Column ‘B’:

Column AColumn B
(i) Greenhouse gas(a) Absorbed by CO2
(ii) Infrared radiations(b) Polluting gas
(iii) Oxides which affect vegetation(c) Fog
(iv) Sulphur dioxide(d) Caused by smog
(v) Condensed wider vapour in air(e) Smoke + fog + fumes
(vi) Asthma(f) Carbon dioxide
(vii) Smog(g) Nitrogen oxides

Answer:

Column AColumn B
(i) Greenhouse gas(f) Carbon dioxide
(ii) Infrared radiations(a) Absorbed by CO2
(iii) Oxides which affect vegetation(g) Nitrogen oxides
(iv) Sulphur dioxide(b) Polluting gas
(v) Condensed wider vapour in air(c) Fog
(vi) Asthma(d) Caused by smog
(vii) Smog(e) Smoke + fog + fumes

MCQ Questions for Class 8 Science with Answers

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 1 Crop Production and Management
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 4 Materials: Metals and Non-Metals
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 5 Coal and Petroleum
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 6 Combustion and Flame
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 7 Conservation of Plants and Animals
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 8 Cell Structure and Functions
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 9 Reproduction in Animals
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 11 Force and Pressure
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 12 Friction
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 13 Sound
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 14 Chemical Effects of Electric Current
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 15 Some Natural Phenomena
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 16 Light
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 17 Stars and the Solar System
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 18 Pollution of Air and Water