MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 14 Chemical Effects of Electric Current with Answers

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 14 : NCERT CBSE RBSE other Board MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 14 Chemical Effects of Electric Current with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern.

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 14 : NCERT CBSE RBSE other Board MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 14 Chemical Effects of Electric Current with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern.

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 14 Chemical Effects of Electric Current with Answers

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 14 Chemical Effects of Electric Current with Answers


Question 1.
Which of the following is a bad conductor of electricity?
(a) Distilled water
(b) Silver nitrate
(c) Sulphuric acid
(d) Copper sulphate

Answer: (a) Distilled water


Question 2.
Which of the following does not conduct electricity?
(a) Sugar solution
(b) Vinegar solution
(c) Lemon juice solution
(d) Caustic soda solution

Answer: (a) Sugar solution


Question 3.
An electric current can produce
(a) heating effect
(b) chemical effect
(c) magnetic effect
(d) all of these

Answer: (d) all of these


Question 4.
Pure or distilled water is a
(a) poor conductor
(b) good conductor
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer: (a) poor conductor


Question 5.
Which of the following is a good conductor?
(a) Brick
(b) Steel
(c) Plastic
(d) Cotton

Answer: (b) Steel


Question 6.
Polythene is
(a) a conductor
(b) an insulator
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer: (b) an insulator


Question 7.
Electroplating is based on
(a) heating effect of electricity
(b) chemical effect of electricity
(c) physical effect of electricity
(d) magnetic effect of electricity

Answer: (b) chemical effect of electricity


Question 8.
Copper is
(a) a good conductor
(b) an insulator
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer: (a) a good conductor


Question 9.
Waste from an electroplating factory must be disposed off
(a) in the nearby river
(b) in the nearby pond
(c) in the nearby cornfield
(d) according to the disposal guidelines of Waste Management Bodies

Answer: (d) according to the disposal guidelines of Waste Management Bodies


Question 10.
An electrolyte is
(a) a metal
(b) a liquid that conducts current
(c) a non-metal
(d) none of these

Answer: (b) a liquid that conducts current


Question 11.
Flow of electron is called
(a) electrolyte
(b) electroplating
(c) electrodes
(d) electric current

Answer: (d) electric current


Q12. When current flows through a conducting solution than the electrode connected to the negati’wc terminal of the battery is called :

(a) anode
(b) cathode
(c) rod
(d) none of these

Answer: (b) cathode


Q13. Electroplating is based on

(a) heating effect of electricity
(b) chemical effect of electricity
(c) physical effect of electricity
(d) magnetic effect of electricity

Answer: (b) chemical effect of electricity


Q14. Current is the flow of:

(a) electrons
(b) protons
(c) neutrons
(d) none of these

Answer: (a) electrons


Q15. Copper is

(a) a good conductor
(b) an insulator
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer: (a) a good conductor


Q16. A battery is used to:

(a) convert chemical current into electric
(b) maintain a potential difference current
(c) measure the current
(d) measure the temperature

Answer: (a) convert chemical current into electric


Q17. Waste from an electroplating factory must be disposed off

(a) in the nearby river
(b) in the nearby pond
(c) in the nearby cornfield
(d) according to the disposal guidelines of Waste Management Bodies

Answer: (d) according to the disposal guidelines of Waste Management Bodies


Q18. When electric current is passed through the copper sulphate solution, copper sulphate dissociates into:

(a) copper and sulphur
(b) copper and oxygen
(c) copper and sulphate
(d) none of these

Answer: (c) copper and sulphate


Q19. An electrolyte is

(a) a metal
(b) a liquid that conducts current
(c) a non-metal
(d) none of these

Answer: (b) a liquid that conducts current


Q20. The cans, used for storing food, are made by electroplating ……………. on to irons

(a) chromium
(b) zinc
(c) tin
(d) none of these

Answer: (c) tin


Match the items given in column I suitably with those given in column II.

Column IColumn II
1. Closed path(a) Good conductor
2. LED(b) Deflection of compass
3. Carbon rod(c) Positively charged ion
4. Galvanisation(d) Poor conductor of electricity
5. Distilled water(e) Coating with zinc
6. Salt solution(f) Electrodes
7. Cation(g) Light emitting diodes
8. Magnetic effect of current(h) Electric circuit
9. Chromium(i) Negatively charged ion
10. Anion(j) Electroplating

Answer:

Column IColumn II
1. Closed path(h) Electric circuit
2. LED(g) Light emitting diodes
3. Carbon rod(f) Electrodes
4. Galvanisation(e) Coating with zinc
5. Distilled water(d) Poor conductor of electricity
6. Salt solution(a) Good conductor
7. Cation(c) Positively charged ion
8. Magnetic effect of current(b) Deflection of compass
9. Chromium(j) Electroplating
10. Anion(i) Negatively charged ion

MCQ Questions for Class 8 Science with Answers

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 1 Crop Production and Management
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 4 Materials: Metals and Non-Metals
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 5 Coal and Petroleum
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 6 Combustion and Flame
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 7 Conservation of Plants and Animals
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 8 Cell Structure and Functions
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 9 Reproduction in Animals
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 11 Force and Pressure
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 12 Friction
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 13 Sound
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 14 Chemical Effects of Electric Current
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 15 Some Natural Phenomena
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 16 Light
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 17 Stars and the Solar System
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 18 Pollution of Air and Water