MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 16 Light with Answers

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 16 : NCERT CBSE RBSE other Board MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 16 Light with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern.

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 16 : NCERT CBSE RBSE other Board MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 16 Light with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern.

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 16 Light with Answers

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 16 Light with Answers


Q1. A smooth shining surface, which rebounds the light back in same or in different direction, is called

(a) a mirror
(b) a lens
(c) reflection of light
(d) point of incidence

Answer: (a) a mirror


Q2. The impression or sensation remains on the retina for about how may seconds even after removal of the object ?

(a) 1 second
(b) 1/16th of a second
(c) 16 seconds
(d) 1 minute

Answer: (b) 1/16th of a second


Q3. Beam of light striking the reflecting surface is called

(a) reflecting ray
(b) incident ray
(c) refracted ray
(d) normal ray

Answer: (b) incident ray


Q4. The cells present in the retina of eye and responding to intensity of light are:

(a) Rod-shaped cells
(b) Both of these
(c) Cones
(d) None of these

Answer: (a) Rod-shaped cells


Q5. Band of seven colours is called

(a) VIBGYOR
(b) spectrum
(c) dispersion
(d) reflection

Answer: (b) spectrum


Q6. The cells present in the retina of eye and responding to colour are:

(a) Rod-shaped cells
(b) Both of these
(c) Cones
(d) None of these

Answer: (c) Cones


Q7. Front balged part of the eyeball is called

(a) cornea
(b) choroid
(c) pupil
(d) retina

Answer: (a) cornea


Q8. The disease of eye in which crystalline lens becomes hazy or even opaque due to development of membrane over it is :

(a) Myopia
(b) Cataract
(c) Hypermetropia
(d) Presbyopia

Answer: (b) Cataract


Q9. Which one of the following statements is correct regarding rods and cones in the human eye?

(a) Cones are sensitive to dim light
(b) Cones are sensitive to bright light
(c) Rods are sensitive to bright light
(d) Rods can sense colour

Answer: (b) Cones are sensitive to bright light


Q10. Angle of incidence is equal to the angle of reflection:

(a) Always
(b) Sometimes
(c) Under special conditions
(d) Never

Answer: (a) Always


Q11. In case of reflection of light, the angle of incidence (i) and the angle of reflection (r) are related as

(a) i = r
(b) i < r (c) i > r
(d) no definite relation

Answer: (a) i = r


Question 13.
The amount of light entering the eye is controlled by
(a) eye lens
(b) cornea
(c) iris
(d) ciliary muscle

Answer: (c) iris


Question 14.
Myopia can be corrected by using a
(a) concave lens
(b) convex lens
(c) opaque lens
(d) micro lens

Answer: (a) concave lens


Question 15.
Light enters the eye through
(a) eye lens
(b) pupil
(c) cornea
(d) retina

Answer: (c) cornea


Question 16.
If the angle of incidence of light falling on a plane mirror is 30°, what will be the angle of reflection?
(a) 90°
(b) 60°
(c) 30°
(d) 0°

Answer: (c) 30 degree


Question 17.
When we stand in front of our dressing table, our left hand seems to be right and right seems to be left. This is called
(a) Left-right confusion
(b) Lateral inversion
(c) Up -side down phenomenon
(d) mirage

Answer: (b) Lateral inversion


Question 18.
Light passing through a prism splits into seven colours. This is called
(a) Dispersion
(b) Dissolution
(c) Division
(d) None of the above

Answer: (a) Dispersion


Question 19.
Rainbow is a natural phenomenon showing
(a) Reflection
(b) Deflection
(c) Dispersion
(d) Diversion

Answer: (a) Reflection


Question 20.
In the retina of the eye, the area having no sensory cells is called
(a) iris
(b) Blind spot
(c) cornea
(d) Dark spot

Answer: (b) Blind spot


Question 21.
If light falls perpendicularly on a plane mirror, what will be the angle in which it will be reflected?
(a) 45°
(b) 90°
(c) 180°
(d) 360°

Answer: (c) 180 degrees


Question 22.
Which of the following is not a luminous object?
(a) sun
(b) candle
(c) moon
(d) Tube light

Answer: (c) moon


Question 23.
To make a kaleidoscope we require
(a) Three plane mirrors
(b) Four plane mirrors
(c) Three glass sheets
(d) Four glass sheets

Answer: (a) Three plane mirrors


Question 24.
In our eye _______ cells can sense colour
(a) Rod
(b) Cone
(c) Both rod and cone
(d) Neither rod nor cone

Answer: (b) Cone


Question 25.
An owl can see clearly at night but not day time because it has
(a) More rods and few cones
(b) Less rod and more cones
(c) More rods and more cone
(d) Less rods and less cones

Answer: (a) More rods and few cones


Match the following items given in Column A with that in Column ‘B’:

Column AColumn B
(i) Cornea(a) Transparent front part of eye
(ii) Pupil(b) Layer on which impression of images is formed
(iii) Iris(c) Point on retina where there are no nerve endings
(iv) Retina(d) Sensitive for bright light
(v) Blind spot(e) Is a small opening in the cornea
(vi) Rods(f) Sensitive for dim light
(vii) Cones(g) Controls the size of the pupil

Answer:

Column AColumn B
(i) Cornea(a) Transparent front part of eye
(ii) Pupil(e) Is a small opening in the cornea
(iii) Iris(g) Controls the size of the pupil
(iv) Retina(b) Layer on which impression of images is formed
(v) Blind spot(c) Point on retina where there are no nerve endings
(vi) Rods(f) Sensitive for dim light
(vii) Cones(d) Sensitive for bright light

MCQ Questions for Class 8 Science with Answers

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 1 Crop Production and Management
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 4 Materials: Metals and Non-Metals
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 5 Coal and Petroleum
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 6 Combustion and Flame
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 7 Conservation of Plants and Animals
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 8 Cell Structure and Functions
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 9 Reproduction in Animals
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 11 Force and Pressure
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 12 Friction
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 13 Sound
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 14 Chemical Effects of Electric Current
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 15 Some Natural Phenomena
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 16 Light
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 17 Stars and the Solar System
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 18 Pollution of Air and Water