MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 15 Some Natural Phenomena with Answers

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 15 : NCERT CBSE RBSE other Board MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 15 Some Natural Phenomena with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern.

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 15 : NCERT CBSE RBSE other Board MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 15 Some Natural Phenomena with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern.

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 15 Some Natural Phenomena with Answers

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 15 Some Natural Phenomena with Answers


Q1. The process of transfer of charges from a charged object to the earth is called

(a) earthing
(b) lightning
(c) oscillation motion
(d) electron movement

Answer: (a) earthing


Q2. We hear a thunder because:

(a) a lot of energy is released
(b) air beata up and explode
(c) a lot of charge goes in lightning
(d) clouds bang against each oilier

Answer: (b) air beata up and explode


Q3. The power of an earthquake is expressed on a scale called

(a) seismic scale
(b) iron scale
(c) richter scale
(d) large scale

Answer: (c) richter scale


Q4. It is safe to be in ………………… daring a lightning.

(a) open
(b) building
(c) car or bus
(d) both (b) and (c)

Answer: (d) both (b) and (c)


Q5. Which instrument is used to measure earthquake?

(a) Richter scale
(b) Seismograph
(c) Polygraph
(d) None of these

Answer: (b) Seismograph


Q6. Areas falling on joints of seismic pintes are called:

(a) safe zones
(b) fault zones
(c) high zones
(d) none of these

Answer: (d) none of these


Q7. Which is not a natural phenomena?

(a) Earthquakes
(b) Cyclones
(c) Lightning
(d) Earthing

Answer: (d) Earthing


Q8. The power of an earthquake is expressed on scale called:

(a) metre scale
(b) richter scale
(c) centimetre scale
(d) none of these

Answer: (b) richter scale


Q9. How many types of charges are gained by rubbing objects?

(a) 2
(b) 1
(c) 3
(d) 4

Answer: (a) 2


Q10. The two objects rubbed against each other:

(a) will gain elections
(b) will lose elections
(c) one will gain electrons and other will lose electrons
(d) noise of these

Answer: (c) one will gain electrons and other will lose electrons


Q11. Where is the lightning rod attached to protect the building from lightning?

(a) On the top of the building
(b) On the bottom of the building
(c) In the middle of the building
(d) All of these

Answer: (a) On the top of the building


Q12. Which of the following occurs during lightning:

(a) nitrogen fixation
(b) greenhouse effect
(c) acid ram
(d) none of these

Answer: (a) nitrogen fixation


Question 13.
Which of the following occurs during lightning?
(a) Acid rain
(b) Nitrogen fixation
(c) Green house effect
(d) Earthing

Answer: (b) Nitrogen fixation


Question 14.
Which of the following can be charged by rubbing?
(a) Ebonite
(b) Plastic
(c) Amber
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Question 15.
When two bodies are rubbed against each other, they acquire
(a) equal and like charges
(b) equal and unlike charges
(c) unequal and like charges
(d) unequal and unlike charges

Answer: (b) equal and unlike charges


Question 16.
It is a convention to call the charge acquired by a glass rod when it is rubbed with silk as __________
(a) Negative
(b) Positive
(c) Neutral
(d) Can be any one

Answer: (b) Positive


Question 17.
A device used to test whether an object is carrying charge or not is called ______.
(a) Electrometer
(b) Charge meter
(c) Electroscope
(d) Chargoscope

Answer: (c) Electroscope


Question 18.
During lightning actually _____________ takes place
(a) Electric discharge
(b) Electric charging
(c) Electric charge accumulation
(d) All of the above

Answer: (a) Electric discharge


Question 19.
During a thunderstorm which action may be done?
(a) Using Telephone having cord
(b) Switching on / off electric lights
(c) Using a mobile phone
(d) None of the above

Answer: (c) Using a mobile phone


Question 20.
To protect tall buildings from the damage of lightning, what can be done?
(a) Not to build tall buildings
(b) Install lightning conductors
(c) Install many TV antennas
(d) Have a roof top garden with tall trees

Answer: (b) Install lightning conductors


Question 21.
A major earthquake occurred on 26th January 2001 in which part of India?
(a) Uri (Kashmir)
(b) Mumbai (Maharastra)
(c) Guwahati (Assam)
(d) Bhuj (Gujarat)

Answer: (d) Bhuj (Gujarat)


Question 22.
During thunderstorm it is safer to
(a) Carry an open umbrella
(b) Take shelter under short trees
(c) Take shelter under tall trees
(d) Stand in open fields

Answer: (b) Take shelter under short trees


Question 23.
The process of transferring charge from a charged body to earth is called
(a) transferring
(b) Processing
(c) Charging
(d) Earthing

Answer: (d) Earthing


Question 24.
Seismograph is an instrument used to
(a) Record strength of wind
(b)  Record vibrations of earthquake
(c)  Record lightening
(d) Record temperature

Answer: (b)  Record vibrations of earthquake


Question 25.
The power of an earthquake is expressed in terms of magnitude on a scale called
(a) Righter Scale
(b) Quake scale
(c) Richter Scale
(d) Earth Scale

Answer: (c) Richter Scale


Match the following items given in Column ‘A’ with that in Column ‘B’:

Column AColumn B
(i) Richter scale(a) Sudden shaking of the earth
(ii) Waves recorder(b) Conductor
(iii) Earthquake(c) Earthing
(iv) Copper(d) Earthquake under sea
(v) Transfer of charge to the earth(e) Lightning
(vi) Tsunami(f) Seismograph
(vii) Nitrogen fixation(g) Power of earthquake
(viii) Insulator(h) Plastic

Answer:

Column AColumn B
(i) Richter scale(g) Power of earthquake
(ii) Waves recorder(f) Seismograph
(iii) Earthquake(a) Sudden shaking of the earth
(iv) Copper(b) Conductor
(v) Transfer of charge to the earth(c) Earthing
(vi) Tsunami(d) Earthquake under sea
(vii) Nitrogen fixation(e) Lightning
(viii) Insulator(h) Plastic

MCQ Questions for Class 8 Science with Answers

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 1 Crop Production and Management
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 4 Materials: Metals and Non-Metals
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 5 Coal and Petroleum
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 6 Combustion and Flame
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 7 Conservation of Plants and Animals
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 8 Cell Structure and Functions
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 9 Reproduction in Animals
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 11 Force and Pressure
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 12 Friction
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 13 Sound
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 14 Chemical Effects of Electric Current
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 15 Some Natural Phenomena
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 16 Light
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 17 Stars and the Solar System
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 18 Pollution of Air and Water