MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 8 Cell Structure and Functions with Answers

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 8 : NCERT CBSE RBSE other Board MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 8 Cell Structure and Functions with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern.

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 8 Cell Structure and Functions with Answers

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 8 Cell Structure and Functions with Answers


1. Nucleus is separated from cytoplasm by
(a) nuclear membrane
(b) nucleoplasm
(c) organs
(d) cell membrane

Answer: (a) nuclear membrane


2. The liquid material in the nucleus is
(a) chromosomes
(b) bacteria
(c) nucleoplasm
(d) nucleolus

Answer: (c) nucleoplasm


3. Tissues combine to form
(a) nucleus
(b) cells
(c) organism
(d) organs

Answer: (d) organs


4. Cells present in living organism differ in
(a) numbers
(b) shape
(c) size
(d) all of these

Answer: (d) all of these


5. Cells which lack nuclear membrane are
(a) eukaryotic cells
(b) prokaryotic cells
(c) single cells
(d) multicells

Answer: (b) prokaryotic cells


6. The control centre of all the activities of a cell is
(a) nucleus
(b) nucleoplasm
(c) cytoplasm
(d) organelles

Answer: (a) nucleus


7. The coloured organelles which are found in plants only are
(a) chlorophyll
(b) plastids
(c) vacuoles
(d) WBC

Answer: (b) plastids


8. Genes are located in
(a) chrpmosomes
(b) plastids
(c) cytoplasm
(d) lysosome

Answer: (a) chrpmosomes


9. A group of similar cells combine to form
(a) tissue
(b) organ
(c) organisms
(d) organelles

Answer: (a) tissue


10. The organism containing only a single cell is called
(a) unicellular organism
(b) multicellular organism
(c) organelle
(d) all of these

Answer: (a) unicellular organism


11. Hen’s egg is
a) An organ
b) A Single cell
c) A tissue
d) Is none of the above

Answer: (b)


12. Projections of different lengths protruding out of the body of Amoeba is called
a) Walking legs
b) Legs
c) Pseudopodia
d) Needle

Answer: (c)


13. Which of the following cells can change its shape
a) White blood cell
b) Egg cell
c) Red blood cell
d) All of the above

Answer: (a)


14. One millionth of a metre is
a) Millimetre
b) Micrometre
c) Nanometre
d) Centimetre

Answer: (b)


15. Which of the following combinations are present in plant cell but not in animal cell
a) Cell Wall & Plastid
b) Cell wall and Cell membrane
c) Plastid and Nucleus
d) Cell Membrane and Cytoplasm

Answer: (a)


16. Nucleus is separated from cytoplasm by
a) Protoplasm
b) Cell membrane
c) Cell Wall
d) Nuclear membrane

Answer: (d)


17. Robert Hooke first observed
a) Nucleus
b) Cells
c) organs
d) virus

Answer: (b)


18. A cell without organized nucleus is called
a) Prokaryotic cell
b) Eukaryotic cell
c) Virus
d) None of the above

Answer: (a)


19. Jelly-like substance present between the cell membrane and the nucleus is
a) Water
b) Nucleoplasm
c) Cytoplasm
d) oil

Answer: (c)


20. Chromosome carry _____ which transfers characters from parents to offsprings
a) Ribosome
b) Genes
c) Plastid
d) Mitochondria

Answer: (b)


Match the items given in column I suitably with those given in column II

Column IColumn II
1. Mitochondria(a) Cell
2. Functional unit of life(b) Nucleus
3. Control unit of cell(c) Unicellular
4. Single-celled organism(d) Discovery of cell
5. Robert Hooke(e) Power house of a cell
6. Combination of tissues(f) Transfers messages
7. Cytoplasm(g) Jelly-like substance
8. Nerve cell(h) Forms organ
9. Living substance in the cell(i) Cell wall
10. Outermost thick layer in plant cells(j) Protoplasm

Answer:

Column IColumn II
1. Mitochondria(e) Power house of a cell
2. Functional unit of life(a) Cell
3. Control unit of cell(b) Nucleus
4. Single-celled organism(c) Unicellular
5. Robert Hooke(d) Discovery of cell
6. Combination of tissues(h) Forms organ
7. Cytoplasm(g) Jelly-like substance
8. Nerve cell(f) Transfers messages
9. Living substance in the cell(j) Protoplasm
10. Outermost thick layer in plant cells(i) Cell wall

MCQ Questions for Class 8 Science with Answers

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 1 Crop Production and Management
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 4 Materials: Metals and Non-Metals
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 5 Coal and Petroleum
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 6 Combustion and Flame
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 7 Conservation of Plants and Animals
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 8 Cell Structure and Functions
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 9 Reproduction in Animals
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 11 Force and Pressure
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 12 Friction
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 13 Sound
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 14 Chemical Effects of Electric Current
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 15 Some Natural Phenomena
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 16 Light
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 17 Stars and the Solar System
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 18 Pollution of Air and Water