MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 6 Combustion and Flame with Answers

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 6 : NCERT CBSE RBSE other Board MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 6 Combustion and Flame with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern.

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 6 : NCERT CBSE RBSE other Board MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 6 Combustion and Flame with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern.

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 6 Combustion and Flame with Answers

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 6 Combustion and Flame with Answers


1. A chemical process in which a substance reacts with oxygen to give off heat is called
a) Conduction
b) Conjunction
c) Combustion
d) Confusion

Answer: (c)


2. Fuel may be
a) Solid only
b) Solid,Liquid or gas
c) Liquid only
d) Gas only

Answer: (b)


3. The amount of heat energy produced on complete combustion of_____ fuel is called its calorific value.
a) 1 litre
b) 1 Kg
c) 1 milli litre
d) 1 gram

Answer: (b)


4. The substances which have very low ignition temperature and can easily catch fire with a flame are called
a) Inflammable substances
b) Flaming substance
c) Fire proof substance
d) None of the above

Answer: (a)


5. When we heat water in a paper bowl over a candle, the paper does not catch fire because
a) Paper is not inflamable
b) Paper gets wet
c) Due to water the ignition temperature of paper is not reached
d) This is not possible

Answer: (c)


6. When oil or petrol catches fire, water is not used to extinguish it because
a) Water covers oil and oil burns under water layer which may not be noticeable
b) Water is heavier than oil / petrol and so remains below the oil layer which continues to burn
c) Water get mixed with oil and increases fire
d) Water gets evaporated

Answer: (b)


7. The amount of heat energy produced on complete combustion of 1 kg of a fuel is called
(a) calorific value
(b) significant value
(c) heat value
(d) internal energy

Answer: (a) calorific value


8. Which zone represents the partial combustion in candle flame?
(a) Outer zone
(b) Middle zone
(c) Inner zone
(d) Lower zone

Answer: (b) Middle zone


9. Burning coal in a closed room will produce
(a) nitrogen oxides
(b) carbon dioxide
(c) carbon monoxide
(d) oxygen

Answer: (c) carbon monoxide


10. Substances which catch fire are called
(a) acids
(b) bases
(c) combustible
(d) burners

Answer: (c) combustible


11. Out of these, which is able to control fires?
(a) NH3
(b) H2
(c) CO2
(d) F2

Answer: (c) CO2


12. Which zone of a flame does a goldsmith use for melting gold and silver ?
(a) Outer zone
(b) Middle zone
(c) Inner zone
(d) Lower zone

Answer: (a) Outer zone


13. Calorific value of a fuel is expressed in
(a) kilojoule per kilogram
(b) kilojoule per gram
(c) joule per milligram
(d) kilojoule per milligram

Answer: (a) kilojoule per kilogram


14. Which is non-combustible substance?
(a) Wood
(b) Paper
(c) Iron nails
(d) Straw

Answer: (c) Iron nails


15. Acid rain contains mainly
(a) oxygen and nitrogen gas
(b) fluorine and chlorine gas
(c) magnesium oxide
(d) nitrogen oxide and sulphur dioxide

Answer: (d) nitrogen oxide and sulphur dioxide


Match the following items given in Column A’ with that in Column ‘B’.

Column AColumn B
Fire extinguisherBurning of candle
Slow oxidationRenewable source
Kindling temperatureNatural gas
Tidal energyCooking gas
Fossil fuelInflammable
Oxygen gasBurning starts
LPGCarbon dioxide
AlcoholSupporter of combustion

Answer:

Column AColumn B
Fire extinguisherCarbon dioxide
Slow oxidationBurning of candle
Kindling temperatureBurning starts
Tidal energyRenewable source
Fossil fuelNatural gas
Oxygen gasSupporter of combustion
LPGCooking gas
AlcoholInflammable

MCQ Questions for Class 8 Science with Answers

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 1 Crop Production and Management
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 4 Materials: Metals and Non-Metals
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 5 Coal and Petroleum
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 6 Combustion and Flame
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 7 Conservation of Plants and Animals
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 8 Cell Structure and Functions
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 9 Reproduction in Animals
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 11 Force and Pressure
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 12 Friction
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 13 Sound
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 14 Chemical Effects of Electric Current
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 15 Some Natural Phenomena
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 16 Light
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 17 Stars and the Solar System
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 18 Pollution of Air and Water