MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 9 Reproduction in Animals with Answers

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 9 : NCERT CBSE RBSE other Board MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 9 Reproduction in Animals with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern.

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 9 Reproduction in Animals with Answers

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 9 Reproduction in Animals with Answers


1. Human Male germ cell is
a) zygote
b) ovum
c) testis
d) sperm

Answer: (d)


2. Every month ____ mature egg(s) can be released from human ovary
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

Answer: (a)


3. Internal fertilization does not occur in
a) human
b) dog
c) fish
d) cow

Answer: (c)


4. Fertilization results into formation of
a) egg
b) zygote
c) sperm
d) individual

Answer: (b)


5. Which one is not an oviparous animal?
a) human
b) crow
c) hen
d) crocodile

Answer: (a)


6. The transformation of the larva into an adult through drastic changes is called
a) Metaphase
b) Metastasis
c) Meteorite
d) Metamorphosis

Answer: (d)


7. In asexual reproduction involves _______
a) Two parents
b) Four parents
c) One parent
d) No parents

Answer: (c)


8. Dolly the famous animal was a
a) donkey
b) girl
c) Cloned sheep
d) Normal sheep

Answer: (c)


9. During a cell division
a) Nucleus divides first and then cytoplasm
b) Cytoplasm divides first and then Nucleus
c) Nucleus and cytoplasm divides together
d) No such relationship

Answer: (a)


10. Budding is found in
a) Yeast
b) Hydra and Yeast
c) Hydra
d) None

Answer: (b)


11. The fusion of sperm and ova usually occur in the
(a) ovary
(b) uterus
(c) testes
(d) oviduct

Answer: (d) oviduct


12. Sets of reproductive terms are given below. Choose the set that has an incorrect combination.
(a) Sperm, testis, sperm duct, penis
(b) Menstruation, egg, oviduct, uterus
(c) Sperm, oviduct, egg, uterus
(d) Ovulation, egg, oviduct, uterus

Answer: (c) Sperm, oviduct, egg, uterus


13. Which of the following shows external fertilisation?
(a) Frog
(b) Human being
(c) Cow
(d) Hen

Answer: (a) Frog


14. Which one of the following is not a part of female reproductive organs?
(a) Uterus
(b) Ovary
(c) Oviduct
(d) Penis

Answer: (d) Penis


15. In the list of animals given below, hen is the odd one out.
‘human being, cow, dog, hen’
The reason for this is
(a) it undergoes internal fertilisation
(b) it is oviparous
(c) it is viviparous
(d) it undergoes external fertilisation

Answer: (b) it is oviparous


16. Animals exhibiting external fertilisation produce a large number of gametes. Pick the appropriate reason from the following
(a) The animals are small in size and want to produce more offsprings.
(b) Food is available in plenty in water.
(c) To ensure better chance of fertilisation.
(d) Water promotes production of large number of gametes.

Answer: (c) To ensure better chance of fertilisation.


17. Which is not a viviparous animal?
(a) Human being
(b) Cow
(c) Dog
(d) Butterfly

Answer: (d) Butterfly


18. Budding occurs in
(a) Amoeba
(b) dog
(c) Paramecium
(d) yeast

Answer: (d) yeast


19. The female gamete is called
(a) ova
(b) sperm
(c) zygote
(d) uterus

Answer: (a) ova


20. The male gamete is called
(a) sperm
(b) ova
(c) embryo
(d) zygote

Answer: (a) sperm


Match the items given in column I suitably with those given in column II.

Column IColumn II
1. Fission of male and female gametes(a) Frog
2. External fertilisation(b) Fertilisation
3. Female gametes(c) Lay eggs
4. Oviparous(d) Asexual reproduction
5. Single parent(e) Ovum
6. Main female reproductive organ(f) Sperm
7. Amoeba(g) Ovary
8. Yeast(h) Binary fission
9. Cloned sheep(i) Budding
10. Testes(j) Dolly

Answer:

Column IColumn II
1. Fission of male and female gametes(b) Fertilisation
2. External fertilisation(a) Frog
3. Female gametes(e) Ovum
4. Oviparous(c) Lay eggs
5. Single parent(d) Asexual reproduction
6. Main female reproductive organ(g) Ovary
7. Amoeba(h) Binary fission
8. Yeast(i) Budding
9. Cloned sheep(j) Dolly
10. Testes(f) Sperm

Match the items given in column I suitably with those given in column II.

Column IColumn II
1. Fission of male and female gametes(a) Frog
2. External fertilisation(b) Fertilisation
3. Female gametes(c) Lay eggs
4. Oviparous(d) Asexual reproduction
5. Single parent(e) Ovum
6. Main female reproductive organ(f) Sperm
7. Amoeba(g) Ovary
8. Yeast(h) Binary fission
9. Cloned sheep(i) Budding
10. Testes(j) Dolly

Answer:

Column IColumn II
1. Fission of male and female gametes(b) Fertilisation
2. External fertilisation(a) Frog
3. Female gametes(e) Ovum
4. Oviparous(c) Lay eggs
5. Single parent(d) Asexual reproduction
6. Main female reproductive organ(g) Ovary
7. Amoeba(h) Binary fission
8. Yeast(i) Budding
9. Cloned sheep(j) Dolly
10. Testes(f) Sperm

MCQ Questions for Class 8 Science with Answers

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 1 Crop Production and Management
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 4 Materials: Metals and Non-Metals
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 5 Coal and Petroleum
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 6 Combustion and Flame
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 7 Conservation of Plants and Animals
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 8 Cell Structure and Functions
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 9 Reproduction in Animals
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 11 Force and Pressure
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 12 Friction
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 13 Sound
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 14 Chemical Effects of Electric Current
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 15 Some Natural Phenomena
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 16 Light
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 17 Stars and the Solar System
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 18 Pollution of Air and Water