MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence with Answers

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 10 : NCERT CBSE RBSE other Board MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern.

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 10 : NCERT CBSE RBSE other Board MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern.

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence with Answers

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence with Answers


Question 1.
Adolescence is the period of
(a) 5 to 10 years
(b) 11 to 19 years
(c) 22 to 28 years
(d) 30 to 40 years

Answer: (b) 11 to 19 years


Question 2.
When a sperm having X-chromosome fuses with the ovum, the child born will be
(a) male
(b) female
(c) male as well as female twin
(d) it depends on the chance of fusion

Answer: (b) female


Question 3.
How many pairs of Chromosomes are found in nuclei of their cells?
(a) 22 pairs
(b) 23 pairs
(c) 24 pairs
(d) 25 pairs

Answer: (b) 23 pairs


Question 4.
Children gain height during
(a) adolescence
(b) endocrine
(c) balanced food
(d) menarche

Answer: (a) adolescence


Question 5.
Testes secrete
(a) thyroxin
(b) estrogen
(c) testosterone
(d) iodine

Answer: (c) testosterone


Question 6.
Adam’s apple is
(a) enlarged larynx
(b) mammary glands
(c) apple of adam
(d) red apple

Answer: (a) enlarged larynx


Question 7.
The chemical substances which are secreted from endocrine glands are called
(a) puberty
(b) hormones
(c) estrogen
(d) adolescence

Answer: (b) hormones


Question 8.
Out of these which one determines the sex of the baby?
(a) Hormones
(b) Chloroplast
(c) Chromosomes
(d) Pituitary gland

Answer: (c) Chromosomes


Question 9.
What is the stoppage of menstruation called?
(a) Menarche
(b) Menopause
(c) Gametes
(d) Insulin

Answer: (b) Menopause


Question 10.
Which hormone is secreted by adrenal glands?
(a) Adrenalin
(b) Insulin
(c) Testosterone
(d) Estrogen

Answer: (a) Adrenalin


Question 11.
Reproduction age in women starts when their
(a) menstruation starts
(b) breasts start developing
(c) body weight increases
(d) height increases

Answer: (a) menstruation starts


Question 12.
Which is male gonads?
(a) Hair
(b) Chest
(c) Moustache
(d) Testis

Answer: (d) Testis


Question 13.
The beginning of menstruation at puberty is called
(a) ovulation
(b) menstruation
(c) menarche
(d) menopause

Answer: (c) menarche


Question 14.
In males, the sex chromosome consists
(a) one X and one Y
(b) both X and X
(c) both Y and Y
(d) one M and one X

Answer: (a) one X and one Y


Question 15.
Production of thyroxin requires
(a) sodium
(b) magnesium
(c) iodine
(d) bromine

Answer: (c) iodine


Question 16.
The period of life, when the body undergoes changes, leading to reproductive maturity, is called
(a) childhood
(b) adolescence
(c) Grown up
(d) Old age

Answer: (b) adolescence


Question 17
The human body undergoes several changes during adolescence. These changes mark the onset of
(a) Puberty
(b) Prematurity
(c) Post adolescence
(d) ageing

Answer: (a) Puberty


Question 18.
Adam’s apple is prominent in
(a) Boys of any age
(b) Adolescent girls
(c) Girls of any age
(d) Adolescent boys

Answer: (d) Adolescent boys


Question 19.
Larynx is also called
(a) Voice box
(b) Sound box
(c) Black box
(d) All of the above

Answer: (a) Voice box


Question 20.
Acne and pimples on the face is due to secretion of
(a) bile from liver
(b) Oil glands during puberty
(c) Enzymes in the digestive tract
(d) Tear from tear glands

Answer: (b) Oil glands during puberty


Question 21.
Testosterone is a hormone found in human ___
(a) Children
(b) males and females
(c) Females only
(d) Males only

Answer: (d) Males only


Question 22.
The first menstrual flow is called
(a) Menstruation
(b) Mensuration
(c) Menarche
(d) Menopause

Answer: (c) Menarche


Question 23.
Menopause occurs at the age of
(a) 10-12 years in boys
(b) 45-50 years in men
(c) 10-12 years in girls
(d) 45-50 years in women

Answer: (d) 45-50 years in women


Question 24.
When a sperm containing Y chromosome fertilizes an egg with X chromosome, the zygote develops into a _____ child
(a) Female
(b) Either a male or female
(c) Male
(d) No child

Answer: (c) Male


Question 25.
The change from larvae to adult is called
(a) Metabolism
(b) Metamorphosis
(c) Metastasis
(d) Morphology

Answer: (b) Metamorphosis

MCQ Questions for Class 8 Science with Answers

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 1 Crop Production and Management
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 4 Materials: Metals and Non-Metals
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 5 Coal and Petroleum
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 6 Combustion and Flame
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 7 Conservation of Plants and Animals
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 8 Cell Structure and Functions
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 9 Reproduction in Animals
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 11 Force and Pressure
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 12 Friction
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 13 Sound
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 14 Chemical Effects of Electric Current
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 15 Some Natural Phenomena
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 16 Light
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 17 Stars and the Solar System
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 18 Pollution of Air and Water