MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 12 Friction with Answers

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 12 : NCERT CBSE RBSE other Board MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 12 Friction with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern.

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 12 Friction with Answers

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 12 Friction with Answers


Q1. The hinges of creaking doors are oiled to

(a)keep them clean
(b) open and close them easily
(c) reduce noise and wears and tear
(d) none of these

Answer: (c) reduce noise and wears and tear


Q2. Friction is a

(a) non-contact force
(b) contact force
(c) magnetic force
(d) electrostatic force

Answer: (b) contact force


Q3. A matchstick catches fire when struck against the side of the matchbox because:

(a) of the chemicals
(b ) of friction
(c) friction produces a spark and the
(d) none of these chemicals catches fire

Answer: (c) friction produces a spark and the


Q4. Which of the following produces least friction?

(a) Sliding friction
(b) Rolling friction
(c) Composite friction
(d) Static friction

Answer: (b) Rolling friction


Q5. Which of the following is true about friction:

(a) Friction can only slow things down
(b) Friction is a force that only occurs when an object moves
(c) Friction is a force that only occurs on rough surfaces
(d) Friction is a force that occurs only between solids

Answer: (b) Friction is a force that only occurs when an object moves


Q6. Friction always

(a) opposes the motion
(b) helps the motion
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer: (a) opposes the motion


Q7. Talcum powder should not be spilled on the floor of room because:

(a) it will stain the floor
(b) it may cause us to slip and fall
(c) it is messy
(d) none of these

Answer: (b) it may cause us to slip and fall


Q8. Friction can be reduced by using

(a) oil
(b) grease
(c) powder
(d) all of these

Answer: (d) all of these


Q9. The easiest way to move a heavy wooden crate is to:

(a) place it on a trolley
(b) tie a rope one end and pull
(c) push it
(d) none of these

Answer: (a) place it on a trolley


Q10. Static friction is less than

(a) sliding friction
(b) rolling friction
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer: (d) none of these


Q11. The two common forces that are acting everywhere around us are:

(a) gravity and friction
(b) gravity and magnetic force
(c) electrostatic force and gravity
(d) friction and magnetic force

Answer: (a) gravity and friction


Q12. Whenever the surfaces in contact tend to move or move with respect to each other, the force of friction comes into play

(a) only if the objects are solid.
(b) only if one of the two objects is liquid.
(c) only if one of the two objects is gaseous.
(d) irrespective of whether the objects are solid, liquid or gaseous.

Answer: (d) irrespective of whether the objects are solid, liquid or gaseous.


Q13. If we apply the force along the right, the friction acts along the:

(a) right direction
(b) left direction
(c) can’t say
(d) none of these

Answer: (b) left direction


Q14. To sharpen the blade of a knife by rubbing it against a surface, which of the following will be most suitable?

(a) Stone
(b) Plastic block
(c) Wooden block
(d) Glass block

Answer: (a) Stone


Q15. Which of the following is true:

(a) We write on a paper with pen due to friction
(b) A nail is fixed in the wall due to friction
(c) Soles of shoes wear out due of friction
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Q16. The shape of an aeroplane is like a

(a) dog
(b) bird
(c) car
(d) all of these

Answer: (b) bird


Q17. Gymnasts apply some coarse substance on their hands to:

(a) increase friction for better grip
(b) decrease friction
(c) play fast
(d) none of these

Answer: (a) increase friction for better grip


Q18. Friction is

(a) foe
(b) friend
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer: (c) both (a) and (b)


Q19. In which of the following friction is troublesome:

(a) sharpening a knife by rubbing it against a stone
(b) applying the brekes to stop a cycle.
(c) walking on a wet road
(d) rubbing the matchstick with the side of matchbox before burning it

Answer: (c) walking on a wet road


Q20. Friction due to fluids is called

(a) force
(b) pressure
(c) friction
(d) drag

Answer: (d) drag

MCQ Questions for Class 8 Science with Answers

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 1 Crop Production and Management
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 4 Materials: Metals and Non-Metals
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 5 Coal and Petroleum
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 6 Combustion and Flame
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 7 Conservation of Plants and Animals
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 8 Cell Structure and Functions
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 9 Reproduction in Animals
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 11 Force and Pressure
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 12 Friction
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 13 Sound
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 14 Chemical Effects of Electric Current
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 15 Some Natural Phenomena
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 16 Light
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 17 Stars and the Solar System
MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 18 Pollution of Air and Water