MCQ for Class 12 Geography Chapter 4 Human Settlements with Answers

Mod Education are Provide MCQ for Class 12 Geography Chapter 4 Human Settlements with Answers free download in PDF

MCQ for Class 12 Geography Chapter 4 Human Settlements with Answers
MCQ for Class 12 Geography Chapter 4

MCQ for Class 12 Geography Chapter 4 Human Settlements

Question 1.
Which types of settlements are found in alluvial plains?
(A) Clustered
(B) Semi-clustered
(C) Hamleted
(D) Dispersed

Answer: (A) Clustered


Question 2.
In which valley were Harappa and Mohanjodaro towns located?
(A) Ganga
(B) Narmada
(C) Indus
(D) Brahmaputra

Answer: (C) Indus


Question 3.
Which is the most ancient town In India?
(A) Hyderabad
(B) Varanasi
(C) Agra
(D) Chennai

Answer: (B) Varanasi


Question 4.
Which is a medieval town?
(A) Pataliputra
(B) Delhi
(C) Mumbai
(D) Chandigarh

Answer: (B) Delhi


Question 5.
Which is an administrative town?
(A) Varanasi
(B) Surat
(C) Gandhinagar
(D) Rohtak

Answer: (C) Gandhinagar


Question 6.
How much percent is the urban population in India?
(A) 18
(B) 20
(C) 25
(D) 31

Answer: (D) 31


Question 7.
How many times the urban population has increased during the 20th century?
(A) 5
(B) 7
(C) 11
(D) 15

Answer: (C) 11


Question 8.
How much is the population of a megacity?
(A) 1 Lakh
(B) 5 Lakh
(C) 10 Lakh
(D) 50 Lakh

Answer: (D) 50 Lakh


Question 9.
The number of towns in India is:
(A) 4161
(B) 5161
(C) 6161
(D) 7161

Answer: (B) 5161


Question 10.
How many million towns are there in India (as in 2014)?
(A) 25
(B) 30
(C) 55
(D) 40

Answer: (C) 55


Question 11.
Which one of the following towns is not situated along the bank of a river?
(A) Agra
(B) Bhopal
(C) Patna
(D) Kolkata

Answer: (B) Bhopal


Question 12.
Which one of the following is NOT part of the definition of a town as per the census of India?
(A) Population density of 400 persons per sq km.
(B) Presence of municipality, corporation, etc.
(C) More than 75% of the population engaged in the primary sector
(D) Population size of more than 5,000 persons

Answer: (C) More than 75% of the population engaged in the primary sector


Question 13.
In which one of the following environments does one expect the presence of dispersed rural settlements?
(A) Alluvial plains of Ganga
(B) Arid and semi-arid regions of Rajasthan
(C) Lower valleys of Himalays
(D) Forests and hills in north-east

Answer: (A) Alluvial plains of Ganga.


Question 14.
Which one of the following groups of cities has been arranged in the sequence of their ranks i.e. 1, 2, 3, and 4 in size?
(A) Greater Mumbai, Bengaluru, Kolkata, Chennai
(B) Delhi, Greater Mumbai, Chennai, Kolkata.
(C) Kolkata, Greater Mumbai, Chennai, Kolkata.
(D) Greater Mumbai, Kolkata, Delhi, Chennai.

Answer: (D) Greater Mumbai, Kolkata, Delhi, Chennai

Class 12 Geography MCQs Fundamentals of Human Geography with Answers

  1. Human Geography: Nature and Scope Class 12 Geography MCQ Questions
  2. The World Population: Distribution, Density and Growth Class 12 Geography MCQ Questions
  3. Population Composition Class 12 Geography MCQ Questions
  4. Human Development Class 12 Geography MCQ Questions
  5. Primary Activities Class 12 Geography MCQ Questions
  6. Secondary Activities Class 12 Geography MCQ Questions
  7. Tertiary and Quaternary Activities Class 12 Geography MCQ Questions
  8. Transport and Communication Class 12 Geography MCQ Questions
  9. International Trade Class 12 MCQ Geography Questions
  10. Human Settlements Class 12 Geography MCQ Questions

Class 12 Geography MCQs India People and Economy with Answers

  1. Population: Distribution, Density, Growth and Composition Class 12 Geography MCQ Questions
  2. Migration: Types, Causes and Consequences Class 12 Geography MCQ Questions
  3. Human Development Class 12 Geography MCQ Questions
  4. Human Settlements Class 12 Geography MCQ Questions
  5. Land Resources and Agriculture Class 12 Geography MCQ Questions
  6. Water Resources Class 12 Geography MCQ Questions
  7. Water Resources Class 12 Geography MCQ Questions
  8. Mineral and Energy Resources Class 12 Geography MCQ Questions
  9. Manufacturing Industries Class 12 Geography MCQ Questions
  10. Planning and Sustainable Development in Indian Context Class 12 Geography MCQ Questions
  11. Transport and Communication Class 12 Geography MCQ Questions
  12. International Trade Class 12 Geography MCQ Questions
  13. Geographical Perspective on Selected Issues and Problems Class 12 Geography MCQ Questions