MCQ for Class 12 Geography Chapter 5 Land Resources and Agriculture with Answers

Mod Education are Provide MCQ for Class 12 Geography Chapter 5 Land Resources and Agriculture with Answers free download in PDF

MCQ for Class 12 Geography Chapter 5 Land Resources and Agriculture with Answers
MCQ for Class 12 Geography Chapter 5

MCQ for Class 12 Geography Chapter 5 Land Resources and Agriculture

Question 1.
Which type of farming is known as Slash and Burn to farm?
(A) Primitive subsistence
(B) Intensive subsistence
(C) Plantation
(D) Commerical

Answer: (A) Primitive subsistence


Question 2.
India is the second-largest producer of which crop in the world?
(A) Tea
(B) Coffee
(C) Rice
(D) Cotton

Answer: (C) Rice


Question 3.
Which state is the largest producer of Jowar in India?
(A) Punjab
(B) Maharashtra
(C) Karnataka
(D) Rajasthan

Answer: (B) Maharashtra


Question 4.
India is the leading producer of which crop in the world?
(A) Jute
(B) Rice
(C) Tea
(D) Coffee

Answer: (C) Tea


Question 5.
Which crop was introduced in Baba Budan Hills?
(A) Tea
(B) Coffee
(C) Rice
(D) Cotton

Answer: (B) Coffee


Question 6.
Which is known as golden fiber?
(A) Cotton
(B) Silk
(C) Jute
(D) Wool

Answer: (C) Jute


Question 7.
Which one of the following is a rabi crop?
(A) Rice
(B) Millets
(C) Gram
(D) Cotton

Answer: (C) Gram


Question 8.
Which one of the following is a leguminous crop?
(A) Pulses
(B) Millets
(C) Jowar
(D) Sesamum

Answer: (A) Pulses


Question 9.
Which one of the following price is announced by the government in support of a crop?
(A) Maximum support price
(B) Minimum support price
(C) Moderate support price
(D) Influential support price

Answer: (B) Minimum support price


Question 10.
Cotton needs a frost-free period of
(A) 100 days
(B) 150 days
(C) 210 days
(D) 250 days

Answer: (C) 210 days


Question 11.
What is the total production of food grains in India?
(A) 70 million tonnes
(B) 100 million tonnes
(C) 150 million tonnes
(D) 250 million tonnes

Answer: (D) 250 million tonnes


Question 12.
Which state is the largest wheat producing state?
(A) Punjab
(B) Haryana
(C) Uttar Pradesh
(D) Rajasthan

Answer: (C) Uttar Pradesh


Question 13.
In which season Kharif crops are grown?
(A) Winter
(B) Summer
(C) Spring
(D) Autumn

Answer: (B) Summer


Question 14.
The net area sown in India is
(A) 77%
(B) 67%
(C) 45%
(D) 43%

Answer: (D) 43%


Question 15.
In India, cereals occupy how much-cropped area?
(A) 34%
(B) 44%
(C) 54%
(D) 64%

Answer: (C) 54%


Question 16.
Which one of the following is NOT a land-use category?
(A) Fallow land
(B) Marginal land
(C) Net Area Sown
(D) Culturable Wasteland

Answer: (B) Marginal land


Question 17.
Which one of the following is the main reason due to which share of the forest has shown an increase in the last forty years?
(A) Extensive and efficient efforts of afforestation
(B) Increase in community forest land
(C) Increase in the notified area allocated for forest growth
(D) Better peoples participation in managing forest area

Answer: (C) Increase in the notified area allocated for forest growth


Question 18.
Which one of the following is the main form of degradation in irrigated areas?
(A) Gully erosion
(B) Wind erosion
(C) Salinisation of soils
(D) Siltation of land

Answer: (C) Salinisation of soils


Question 19.
Which one of the following crops is not cultivated under dryland farming?
(A) Ragi
(B) Jowar
(C) Groundnut
(D) Sugarcane

Answer: (D) Sugarcane


Question 20.
In which of the following group of countries of the world, HYVs of wheat and rice were developed?
(A) Japan and Australia
(B) The U.S.A. and Japan
(C) Mexico and the Philippines
(D) Mexico and Singapore

Answer: (C) Mexico and the Philippines

Class 12 Geography MCQs Fundamentals of Human Geography with Answers

  1. Human Geography: Nature and Scope Class 12 Geography MCQ Questions
  2. The World Population: Distribution, Density and Growth Class 12 Geography MCQ Questions
  3. Population Composition Class 12 Geography MCQ Questions
  4. Human Development Class 12 Geography MCQ Questions
  5. Primary Activities Class 12 Geography MCQ Questions
  6. Secondary Activities Class 12 Geography MCQ Questions
  7. Tertiary and Quaternary Activities Class 12 Geography MCQ Questions
  8. Transport and Communication Class 12 Geography MCQ Questions
  9. International Trade Class 12 MCQ Geography Questions
  10. Human Settlements Class 12 Geography MCQ Questions

Class 12 Geography MCQs India People and Economy with Answers

  1. Population: Distribution, Density, Growth and Composition Class 12 Geography MCQ Questions
  2. Migration: Types, Causes and Consequences Class 12 Geography MCQ Questions
  3. Human Development Class 12 Geography MCQ Questions
  4. Human Settlements Class 12 Geography MCQ Questions
  5. Land Resources and Agriculture Class 12 Geography MCQ Questions
  6. Water Resources Class 12 Geography MCQ Questions
  7. Water Resources Class 12 Geography MCQ Questions
  8. Mineral and Energy Resources Class 12 Geography MCQ Questions
  9. Manufacturing Industries Class 12 Geography MCQ Questions
  10. Planning and Sustainable Development in Indian Context Class 12 Geography MCQ Questions
  11. Transport and Communication Class 12 Geography MCQ Questions
  12. International Trade Class 12 Geography MCQ Questions
  13. Geographical Perspective on Selected Issues and Problems Class 12 Geography MCQ Questions