Class 12 Geography MCQs Chapter 1 Human Geography: Nature and Scope with Answers

Class 12 MCQs Geography Chapter 1 Human Geography: Nature and Scope with Answers Download with PDF format

12 MCQs Geography Chapter 1 Human Geography Nature and Scope with Answers
12 MCQs Geography

Question 1.
Which one of the following statements does not describe Geography?
(a) an integrative discipline
(b) study of the interrelationship between humans and environment
(c) subjected to dualism
(d) not relevant in the present time due to the development of technology

Answer: (d) not relevant in the present time due to the development of technology


Question 2.
The two main branches of geography are
(a) Economic and Social
(b) Physical and Urban
(c) Political and Historical
(d) Physical and Human

Answer: (d) Physical and Human


Question 3.
Which of these scholars defined Human Geography as ‘the synthetic study of relationship between human societies and earth’s surface’?
(a) Paul Vidal de la Blache
(b) Ellen C. Semple
(c) Ratzel
(d) Karl Marx

Answer: (c) Ratzel


Question 4.
Name the school of thought of Human Geography that employed the Marxian theory.
(a) Deterministic school of thought
(b) Behavioural school of thought
(c) Radical school of thought
(d) Humanistic school of thought

Answer: (c) Radical school of thought


Question 5.
Main feature of Early Colonial period is:
(a) the discovery and exploration of new areas
(b) identifying the uniqueness of any region
(c) phase of the quantitative revolution
(d) grand generalisations and the applicability of universal theories

Answer: (a) the discovery and exploration of new areas


Question 6.
Which of these is not a characteristic of the study of Geography?
(a) Integrative
(b) Practical
(c) Idealistic
(d) Empirical

Answer: (c) Idealistic


Question 7.
Who coined determinism?
(a) Ratzel
(b) Griffith Taylor
(c) Ellen C. Semple
(d) Paul Vidal de la Blache

Answer: (b) Griffith Taylor


Question 8.
Who said, “Human geography is the synthetic study of relationship between human societies and earth’s surface.”?
(a) Ratzel
(b) Griffith Taylor
(c) Ellen C. Semple
(d) Paul Vidal de la Blache

Answer: (a) Ratzel


12 MCQs Geography Chapter 1 Human Geography: Nature and Scope with Answers


Question 9.
Who first used the term Geography?
(a) Hipparchus
(b) Hecataeus
(c) Herodotus
(d) Eratosthenes

Answer: (d) Eratosthenes


Question 10.
Welfare or humanistic school of thought in human geography was mainly concerned with:
(a) the different aspects of social well-being of the people
(b) the basic cause of poverty,deprivation and social inequality
(c) the perception of space by social categories based on ethnicity, race, religion, etc.
(d) All of these

Answer: (a) the different aspects of social well-being of the people


Question 11.
Which of these factors is the most important consideration for the relationship between humans and environment?
(a) People’s perception
(b) Technology
(c) Human intelligence
(d) Human brotherhood

Answer: (b) Technology


Question 12.
One of these choices is not an approach to Human Geography:
(a) Quantitative Revolution
(b) Areal Differentiation
(c) Regional Analysis
(d) Spatial Organisation

Answer: (a) Quantitative Revolution


Question 13.
Which of the following is not a subfield of Social Geography?
(a) Medical Geography
(b) Historical Geography
(c) Military Geography
(d) Cultural Geography

Answer: (c) Military Geography

Leave a Comment

Scroll to Top