NCERT for Class 12 Geography MCQs Chapter 9 International Trade with Answers PDF free download

modeducation.com is provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Geography MCQs Chapter 9 International Trade with Answers PDF free download.

NCERT for Class 12 Geography MCQs Chapter 9 International Trade with Answers PDF free download.
Class 12 Geography MCQs Chapter 9

CLass 12 Geography MCQs Chapter 9

Question 1.
Approximately how much area of earth is covered with grasslands?
(a) 40%
(b) 25%
(c) 10%
(d) 33%

Answer: (b) 25%


Question 2.
What are the Temperate Grasslands of North America called?
(a) Prairies
(b) Sahara
(c) Nile
(d) Tropical region

Answer: (a) Prairies


Question 3.
Which is the Latin word that means meadow?
(a) Priata
(b) Susu
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer: (a) Priata


Question 4.
Which country does the river Mississippi drain?
(a) Africa
(b) USA
(c) Amazon
(d) Canada

Answer: (b) USA


Question 5.
Rocky mountains are bounded by which of the grasslands on their east?
(a) Pampos
(b) Prairies
(c) Velds
(d) Sheep

Answer: (b) Prairies


Question 6.
Due to the absence of the north-south barriers a local wind blows in USA which is called
(a) loo
(b) cool breeze
(c) chinook
(d) none of these

Answer: (c) chinook


Question 7.
How much lowest temperature has been recorded during winter in North America?
(a) 20°C
(b) -20°C
(c) 10°C
(d) -10°C

Answer: (b) -20°C


Question 8.
What are the cattle farms in North America called?
(a) Velds
(b) Arches
(c) Sheds
(d) Ranches

Answer: (d) Ranches


Question 9.
What is the second major industry of Canada?
(a) Dairy farming
(b) Coal mining
(c) Gold mining
(d) None of these

Answer: (a) Dairy farming


Question 10.
The important cities in American Prairies are
(a) Chicago
(b) Minneapolis
(c) Kansas
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Question 11.
What lies to the west of veld grasslands?
(a) Drakensburg
(b) River Orange
(c) Kalahari desert
(d) Nothing

Answer: (c) Kalahari desert


Question 12.
Which is the coldest month in the Veld grasslands?
(a) January
(b) July
(c) June
(d) October

Answer: (b) July


Question 13.
Which of these animal is not found in the Velds?
(a) Leopard
(b) Cheetah
(c) Kudu
(d) Dodo

Answer: (d) Dodo


Question 14.
What is Kimberley famous for?
(a) Gold
(b) Diamonds
(c) Silver
(d) Platinum

Answer: (b) Diamonds


Match the contents of Column A with that of Column B

Column AColumn B
1. Veld(a) Tribes
2. Apache, cree(b) Local wind in prairies
3. Coyotes, gophers(c) Ranches
4. Chinook(d) Dutch people
5. Bison(e) Animals
Class 12 Geography MCQs Chapter 9

Answer:

Column AColumn B
1. Veld(d) Dutch people
2. Apache, cree(a) Tribes
3. Coyotes, gophers(e) Animals
4. Chinook(b) Local wind in prairies
5. Bison(c) Ranches
Class 12 Geography MCQs Chapter 9

Fill in the blanks with appropriate words:

1. Areas with little rainfall have short ……………

Answer: grasses


2. Velds are drained by the rivers …………. and ……………

Answer: orange, Limpopo


3. A machine called …………… can do the tasks of threshing, sowing and ploughing.

Answer: combine


4. Prairies have large mineral deposits of coal and ……………..

Answer: iron


5. Temperate grasslands of South Africa are called ……………….

Answer: Velds.


State whether the given statements are true or false.

1. Prairies have a variety of trees.

Answer: False


2. Prairies are known as “granaries of the world” due to huge surplus of milk products.

Answer: False


3. Velds are bound by Drakensburg on the east.

Answer: True


4. Acacia is a species of sheep known for its wool.

Answer: False


5. Prairies in Canada are drained by the River Saskatchewan.

Answer: True

Class 12 Geography MCQs Fundamentals of Human Geography with Answers

  1. Human Geography: Nature and Scope Class 12 Geography MCQ Questions
  2. The World Population: Distribution, Density and Growth Class 12 Geography MCQ Questions
  3. Population Composition Class 12 Geography MCQ Questions
  4. Human Development Class 12 Geography MCQ Questions
  5. Primary Activities Class 12 Geography MCQ Questions
  6. Secondary Activities Class 12 Geography MCQ Questions
  7. Tertiary and Quaternary Activities Class 12 Geography MCQ Questions
  8. Transport and Communication Class 12 Geography MCQ Questions
  9. International Trade Class 12 MCQ Geography Questions
  10. Human Settlements Class 12 Geography MCQ Questions

Class 12 Geography MCQs India People and Economy with Answers

  1. Population: Distribution, Density, Growth and Composition Class 12 Geography MCQ Questions
  2. Migration: Types, Causes and Consequences Class 12 Geography MCQ Questions
  3. Human Development Class 12 Geography MCQ Questions
  4. Human Settlements Class 12 Geography MCQ Questions
  5. Land Resources and Agriculture Class 12 Geography MCQ Questions
  6. Water Resources Class 12 Geography MCQ Questions
  7. Water Resources Class 12 Geography MCQ Questions
  8. Mineral and Energy Resources Class 12 Geography MCQ Questions
  9. Manufacturing Industries Class 12 Geography MCQ Questions
  10. Planning and Sustainable Development in Indian Context Class 12 Geography MCQ Questions
  11. Transport and Communication Class 12 Geography MCQ Questions
  12. International Trade Class 12 Geography MCQ Questions
  13. Geographical Perspective on Selected Issues and Problems Class 12 Geography MCQ Questions