MCQ for Class 12 Geography Chapter 6 Water Resources with Answers

Mod Education are Provide MCQ for Class 12 Geography Chapter 6 Water Resources with Answers free download in PDF

MCQ for Class 12 Geography Chapter 6 Water Resources with Answers
MCQ for Class 12 Geography Chapter 6

MCQ for Class 12 Geography Chapter 6 Water Resources

Question 1.
Which of the following options describe water as a resource?
(a) Biotic resource and non-renewable
(b) Abiotic and non-renewable resource
(c) Biotic and renewable resource
(d) Abiotic and renewable resource

Answer: (d) Abiotic and renewable resource


Question 2.
Which one of the following rivers has the highest reptenishable groundwater resource in the country?
(a) The Indus
(b) The Brahmaputra
(c) The Ganga
(d) The Godavari

Answer: (c) The Ganga


Question 3.
Which of the following figures in cubic kilometres correctly shows the total annual precipitation in India?
(a) 2,000
(b) 3,000
(c) 4,000
(d) 5,000

Answer: (c) 4,000


Question 4.
Which one of the following South Indian states has the highest groundwater utilisation (in per cent) of its total groundwater potential?
(a) Tamil Nadu
(b) Karnataka
(c) Andhra Pradesh
(d) Kerala

Answer: (a) Tamil Nadu


Question 5.
Identify the sector that consumes the highest amount of water in India.
(a) Industry
(b) Agriculture
(c) Domestic
(d) None of these

Answer: (b) Agriculture


Question 6.
What is the mean annual flow in India?
(a) 1,869 cubic km
(b) 1,988 cubic km
(c) 1,698 cubic km
(d) 3,869 cubic km

Answer: (a) 1,869 cubic km


Question 7.
Which of the following is a programme under watershed management?
(a) Haryali
(b) Neeru-Meeru
(c) Arvary Pani Sansad
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Question 8.
Which of the following states has a high use of groundwater?
(a) ArunachaL Pradesh
(b) Punjab
(C) Gujarat
(d) KeraLa

Answer: (b) Punjab


Question 9.
What stands for the CPCB?
(a) The Commandant Pollution Control Board
(b) The Central Pollution Control Board
(c) The Central Polythene Control Board
(d) None of these

Answer: (b) The Central Pollution Control Board


Question 10.
In which year, Government of India has launched ‘Jal Kranti Abhiyan’ ?
(a) 2011-12
(b) 2013-14
(c) 2015-16
(d) 2017-18

Answer: (c) 2015-16

Class 12 Geography MCQs Fundamentals of Human Geography with Answers

  1. Human Geography: Nature and Scope Class 12 Geography MCQ Questions
  2. The World Population: Distribution, Density and Growth Class 12 Geography MCQ Questions
  3. Population Composition Class 12 Geography MCQ Questions
  4. Human Development Class 12 Geography MCQ Questions
  5. Primary Activities Class 12 Geography MCQ Questions
  6. Secondary Activities Class 12 Geography MCQ Questions
  7. Tertiary and Quaternary Activities Class 12 Geography MCQ Questions
  8. Transport and Communication Class 12 Geography MCQ Questions
  9. International Trade Class 12 MCQ Geography Questions
  10. Human Settlements Class 12 Geography MCQ Questions

Class 12 Geography MCQs India People and Economy with Answers

  1. Population: Distribution, Density, Growth and Composition Class 12 Geography MCQ Questions
  2. Migration: Types, Causes and Consequences Class 12 Geography MCQ Questions
  3. Human Development Class 12 Geography MCQ Questions
  4. Human Settlements Class 12 Geography MCQ Questions
  5. Land Resources and Agriculture Class 12 Geography MCQ Questions
  6. Water Resources Class 12 Geography MCQ Questions
  7. Water Resources Class 12 Geography MCQ Questions
  8. Mineral and Energy Resources Class 12 Geography MCQ Questions
  9. Manufacturing Industries Class 12 Geography MCQ Questions
  10. Planning and Sustainable Development in Indian Context Class 12 Geography MCQ Questions
  11. Transport and Communication Class 12 Geography MCQ Questions
  12. International Trade Class 12 Geography MCQ Questions
  13. Geographical Perspective on Selected Issues and Problems Class 12 Geography MCQ Questions